Novi Bečej: Uzurpirano 1.000 hektara državne zemlje

Na području Novog Bečeja uzurpirano je blizu 1.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i ratari ga obrađuju bez ikakvog pravnog osnova, o čemu su nedavno obavešteni i Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za poljoprivredno zemljište.
Na području Novog Bečeja uzurpirano je blizu 1.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i ratari ga obrađuju bez ikakvog pravnog osnova, o čemu su nedavno obavešteni i Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za poljoprivredno zemljište.

To su uglavnom oranice koje nisu date u zakup u prvom krugu licitacije, jer za njih nije bilo zainteresovanih. Lokalna samouprava je odlučila da tome stane na kraj i zato je ovdašnjim poljoprivrednicima ponudila vansudsko poravnanje. Ukoliko ga odbiju, slede rigorozne mere, što je potvrdio i zamenik predsednika opštine i predsednik Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini Matija Kovač. On je kazao da se za vansudsko poravnanje do sada prijavilo dvanaest osoba koje obrađuju oko 270 hektara. Procena stručnih službi je da će od njih u opštinsku kasu biti prihodovano oko četiri miliona dinara.

- Novobečejska opština je spremna da izađe u susret svima koji se odazovu našem pozivu. Kada istekne rok za prijave, pojačaćemo rad inspekcijske i poljočuvarske službe, a uzurpatore ćemo kazniti. Niko ne može na svoju ruku da uđe u državnu zemlju i da je nezakonito obrađuje - poručio je Kovač i napomenuo da je odlučeno da visina naknade koja će biti ponuđena za vansudsko poravnanje bude cena po hektaru objavljena u oglasu za licitaciju 2013. godine.

Opštinska Komisija je prošlog meseca upozorila poljoprivrednike na moguće posledice ukoliko odbiju da plate zakup. Ministarstvo poljoprivrede će, između ostalog, predložiti Ministarstvu finansija

- Upravi za trezor da registrovano poljoprivredno gazdinstvo dužnika stavi u pasivni status, posle čega neće biti u mogućnosti da ostvari finansijske i ostale državne subvencije. Dužniku će, potom, biti zabranjeno da učestvuje na javnim nadmetanjima i da dobija njive po osnovu prava prečeg zakupa, a Republička poljoprivredna inspekcija će protiv odgovornih podneti prijavu zbog krivičnog dela protivpravnog zauzimanja zemljišta.

Naposletku, Ministarstvo će protiv dužnika podneti tužbu zbog pravno neosnovanog bogaćenja.

  • Neven

    08.08.2014 14:20
    Matijina familija je obradjivala tu zemlju, a drugog kruga nije bilo bas zato da oni udju u posed i plate je po prvobitnim cenama ovim poravnanjem...
  • 31.07.2014 09:41
    da da ali treba sprovesti mere
    daleko je veci problem sto se u ovoj drzavi a i par u okolini ne postuju i ne sprovode pravila...
    Kao da je mentalitet nekako kriminalno, najblaze receno, orijentisan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina