Sombor: U toku akcija uništavanja ambrozije

U Somboru je u toku ovogodišnji drugi krug sistematske akcije uništavanja ambrozije u saradnji sa Gradskom upravom, a radove izvodi novosadska "Ciklonizacija".
U Somboru je u toku ovogodišnji drugi krug sistematske akcije uništavanja ambrozije u saradnji sa Gradskom upravom, a radove izvodi novosadska "Ciklonizacija".

Akcija uništavanja ambrozije se sprovodi pod nadzorom inspektora, a tretmanima u Bačkom Monoštoru prisustvovao je i Zoran Malešević, pomoćnik načelnika Odeljenja inspekcije i komunalne policije. On je kazao da je tokom juna ambrozija uništena na 135 hektara u svim mesnim zajednicama na teritoriji grada.

- U ovom drugom krugu treba da stignemo do ispunjena plana da ambozija bude uništena na ukupuno 215 hektara javnih površina, među kojima su i potezi uz puteve, deponije i atarske puteve - kazao je Zoran Malešević. Prilikom uništavanja ove alergene biljke, "Ciklonizacija" koristi najsavremeniju opremu, naveo je menadžer za odnose s javnošću novosadskog preduzeća, Dario Aćimović.

- To su specijalizovani traktori, trimeri i veliki tifoni. U procesu mapiranja žarišta ambrozije "Ciklonizacija" je koristila najsavremeniju tehnologiju i bespilotnu letelicu. Ovakav ozbiljan pristup zaštiti zdravlja građana moguć je zahvaljujući upravi grada Sombora, koja sapada među lokalne samouprave koje su svesne važnosti dugoročnog i sitematskog suzbijanja ovog korova - rekao je Aćimović.

Polen ambrozije izaziva alergiju kod 10 procenata ljudi. Od svih polenskih alergija, polen ambrozije je uzročnik u 50 do 60 procenata slučajeva. Kod najosetljivijih osoba8 -20 polenovih zrna u jednom kubnom metru vazduha može da izazove jake reakcije, a samo jedna biljka ambrozije proizvodi 1-8 milijardi polenovih zrna.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina