FOTO: Rumljanin godinama gomila otpad u stanu

Vojni penzioner Đ.S. iz Rume godinama predstavlja problem stanara u Ulici Veljka Dugoševića.
Vojni penzioner Đ.S. iz Rume godinama predstavlja problem stanara u Ulici Veljka Dugoševića.

Kako kažu njegovi susedi, on godinama dovlači stvari iz kontejnera u stan na trećem spratu, a skladišti ih i na terasi, što stvara nesnosan smrad i zagađuje okruženje, čak i terase najbližih komšija. Kako za 021 kaže Nikolina Rakić, on stvari koje dovuče iz kontejnera i u istom, prljavom stanju kasnije ih prodaje na vašaru, iako finansijski ne spada u ugrožene građane.

"To nije samo garderoba, to su i ogromni koferi, lavaboi, čitave wc šolje, lusteri, pa ponekad fotelje i kreveti. Uvek napravi haos u hodniku, jer sa tim stvarima ume slučajno da dovuče i neka pokvarena jaja, pa se to prospe i razbije. Čak mu i neke naivne bake dolaze u stan da kupe jeftinu garderobu, ali većinu tih predmeta taloži u stanu i sakuplja. Par puta sam u prolazu videla da se ne može proći od te gomile. Jednostavno je kompulsivni sakupljač, ali ta činjenica meni i komšijama ne smeta. Najveći problem je što se taj stan ne luftira i svaki put kada otvori vrata ceo hodnik se užasno oseća, a stanari se bukvalno guše", tvrdi njegova komšinica sa sprata iznad. Ona dodaje da svaki put kada dovlači otpad, on ostavi u hodniku nered koji ne počisti.

"Prozor i vrata terase otvori retko, a kada ih otvori, meni cela soba i terasa užasno smrde, jer živim iznad njega. Tako je i komšijama koji žive u blizini. Postoje još neke 'sitnice', kao što je smeće na njegovoj terasi. Njime je bukvalno zatrpao prozor komšinice koja živi pored njega. Em što je u toj prostoriji ostala bez dnevne svetlosti, em i da joj se omogući otvaranje tog prozora, ugušiće se. Takođe, u toj gomili ranije su bile neke farbe, a nekako su pale sa terase i prosule se na automobil jednog mladića iz ulaza", svedoči naša sagovornica.

Ostale komšije se sa njim svakodnevno svađaju, a zabrinuti su i za svoje zdravlje.

Prema rečima Nikoline Rakić, komunalna inspekcija je reagovala nekoliko puta usmenim kaznama, kada je Đ.S. obećavao da će sve stvari izneti i rešiti pitanje higijene u stanu i okolini. Sve se, međutim, završilo na obećanjima.

"Inspekciji je jednom prilikom rekao da smatra da kod njega ništa ne smrdi. A kada sve te stvari dovuče na sprat, on je srećan i poletan", kaže ova stanarka.

Kako za 021 kažu iz Centra za socijalni rad opštine Ruma, ne postoji evidencija o slučaju Đ.S, a građani bi trebalo da se okupe i kolektivno upute žalbu, nakon čega će centar moći da reaguje. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Kiki

    07.08.2014 17:59
    Čovek je bolestan
    Smatram da je ovaj čovek psihički bolestan i da je pre potrebno da mu se pruži psihijatrijska pomoć nego li da ga tužakaju,vređaju,tuku i da se svađaju sa njim. Kada kažem psihički bolestan nemislim na porugu ili nešto ružno, već kao na bilo koju bolest koju treba lečiti i dovesti u red, ovo je zapuštena bolest i bolje bi bilo da ga stanari ili njegovi rođaci prisile na lečenje,biče svima lakše ,a i stvarno ćete pomoći čoveku da dođe sebi,ovako on nije ni svestan šta mu komšiluk govori! Mentalno zdravlje je jako bitno negovati kao i zube! Zapušteno mentalno zdravlje u starosti dovodi do ovakvih komplikacija, nažalost i većina omladine po srednjim školama je odavno već trebala na prvi psihološki razgovor. Šteta za našu naciju koliko primitivno shvatamo mentalno zdravlje.
  • Lala

    07.08.2014 06:21
    smeće
    Po Novom Sadu balegaju konji, po zelenim površinama kućni ljubimci, oko Bulevara Evrope deponije plastične ambalaže i niko ne reaguje.
  • Tja

    07.08.2014 05:59
    @Pavke - Gledaj svoja posla: U uskoj zajednici ne postoji "gledaj svoja posla". Jedan od vecih problema naseg drusta je upravo to - svi misle da su sami na ovom svetu i da njihova dela ne povlace za sobom i druge. Kako u zivotu, kako u saobracaju, tako i u zgradama. Kada neki seljak baci posred ulice smece, ti ces gledati svoja posla pretpostavljam. Kao i uvek, kada se neko treci bude davio ili dobijao batine posred ulice, ti ces opet gledati svoja posla. E, kada ljudi p***zde od takvih i krenu da resavaju konkretno ovaj problem - pa ti i dalje gledaj svoja posla.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.