Sremska Mitrovica: "Srem Folk Fest" od 9. do 12. avgusta

Jedanaesti međunarodni festival folklora "Srem Folk Fest" održaće se u organizaciji Centra za kulturu "Sirmiumart", od 9. do 12. avgusta u Sremskoj Mitrovici.
Jedanaesti međunarodni festival folklora "Srem Folk Fest" održaće se u organizaciji Centra za kulturu "Sirmiumart", od 9. do 12. avgusta u Sremskoj Mitrovici.

Publici će se u četiri festivalske večeri, od 20.30 časova, predstaviti ansambli iz Turske, Bugarske, Grčke, Gruzije, Slovenije, Slovačke, Litvanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Prvi put na mitrovačkoj reviji folklora učestvovaće ansambl iz Kosova, i to KUD "Kopaonik" iz Leposavića. Svakog festivalskog dana predstaviće se po jedan mitrovački ansambl, i to domaći gradski ansambl "Branko Radičević" i ansambli DNUK "Kolomejka", HKC "Srijem – Hrvatski dom" i MKUD "Srem".

O kvalitetu ovogodišnjih učesnika govori i to što iz Bugarske dolazi Akademski narodni ansambl koji deluje pri Muzičkoj akademiji u Plovdivu, kao i Akademska folk grupa iz Maribora, članica slovenačkog CIOFF-a. Turski ansambl je osvajač brojnih nacionalnih priznanja, a zavidne rezultate je ostvario na značajnim festivalima folklora širom Evrope i Azije. Festival će ove godine biti obogaćen nizom interesantnih pratećih programa i dnevnih sadržaja: prodaja suvenira, rukotvorina, narodnih nošnji, vina i sremačkih specijaliteta.

Umetnici "Ulice slikara" svakog dana će priređivati zanimljiva dešavanja, kreativne radionice, interaktivne izložbe, a zahvaljujući prijateljima iz "Latina blanca SM", u sklopu ovog festivala igre, na gradskoj plaži će se održati i "Javni čas salsa plesa", najavili su organizatori Festivala. Nakon ceremonije otvaranja, po završetku prvog festivalskog koncerta, na Žitnom trgu će se održati koncert mitrovačkog benda "Šesto čulo". U sklopu "Srem Folk Festa", u sredu 13. avgusta, održaće se i drugi po redu Festival malih tamburaških sastava "Od begeša do prima", takođe u organizaciji "Sirmiumarta".

Festival će okupiti nekoliko vojvođanski tamburaških orkestara. Pokrovitelji ovogodišnjeg Festivala su grad Sremska Mitrovica i Ministartvo kulture i informisanja Republike Srbije, a generalni sponzor je "Roloplast Mošić" iz Sremske Mitrovice. Festival će biti održan na antičkim rimskim iskopinama na Žitnom trgu, uz značajne vizuelne promene u ambijentu i scenografiji.

Ovogodišnji "Srem Folk Fest" imaće i humanitarni karakter, s obzirom na to da je organizator obezbedio narodnu nošnju kao donaciju gostujućem ansamblu iz Bijeljine čiji su kostimi stradali u nezapamćenim poplavama koje su zadesile naš region. Takođe, tri gostujuća ansambla se treće veče šalju u Obrenovac, grad koji je tokom poplava pretrpeo ozbiljne posledice. Ovim činom "Sirmiumart" će doprineti da obrenovački Festival folklora živi i da se održi njegov kontinuitet.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".