Od nedelje Vojvodina domaćin Letnje akademije AER

Od nedelje 17. avgusta do subote 23. avgusta, u Vojvodini će boraviti oko 120 mladih iz 20 evropskih država u okviru 3. Letnje akademije Skupštine evropskih regija (AER).
Od nedelje 17. avgusta do subote 23. avgusta, u Vojvodini će boraviti oko 120 mladih iz 20 evropskih država u okviru 3. Letnje akademije Skupštine evropskih regija (AER).

Domaćini ovog skupa su Skupština Vojvodine i Pokrajinska vlada, a tema skupa je "Multikulturalnost, multietničnost i multijezičnost - regionalna različitost kao preduslov za socio-ekonomski razvoj".

Oni će tokom sedam dana učestvovati na brojnim predavanjima i panel diskusijama koja će se održavati u Skupštini Vojvodine i Narodnoj skupštini u Beogradu, kao i na radionicama širom Vojvodine, odnosno na autentičnim vojvođanskim mestima i lokacijama kako bi se na licu mesta uverili u primere dobre prakse po kojima je multietnička Vojvodina poznata. Tokom svog boravka ovde upoznaće se sa prirodnim, nacionalnim, kulturnim i turističkim bogatstvima pokrajine, a obići će Novi Sad i Petrovaradinsku tvrđavu, Sremske Karlovce, fruškogorske manastire, Kovačicu, Belo Blato, Debeljaču, Carsku baru, Suboticu, Palić i Beograd.

Polaznici će na radionicama učiti kako se na tradicionalni način ručno prave domaći hleb i vojvođanske štrudle, igraće Banatske šore, posmatraće ptice u Specijalnom rezervatu prirode Stari Begej - Carska Bara, videti slovačku sobu, banatsku kuću "Tiganjicu" i "trskaru", u kojoj će naučiti kako se na stari način pravi trska. Praviće tradicionalne vojvođanske proizvode i kreirati sopstvene suvenire i izučiti tehnike slikanja.

Učešće na ovom velikom skupu plaćaju regije iz kojih dolaze mladi i koji su mahom zaposleni u državnoj administraciji ili se aktivno bave politikom. Tokom šest dana oni će razgovarati sa stručnjacima, političarima i predstavnicima medjunarodnih institucija na temu regionalne raznolikosti i socio-ekonomskog rasta.

Cilj Letnje akademije u Vojvodini je da se učesnicima predstave modeli uspešne integracije brojnih manjinskih zajednica u Vojvodini, uz poruku da je različitost u ovom regionu prednost, a ne prepreka za socijalno-ekonomski rast i razvoj. S druge strane, namera je da se sticanjem novih znanja, razmenom iskustava i mišljenja izmedju učesnika Akademije i predavača, pomogne regionima u rešavanju pitanja integracije ekonomskih emigranata u današnjoj modernoj Evropi, u cilju postizanja društveno-ekonomskog rasta.

Prethodne dve Letnje akademije održane su u Švedskoj i Švajcarskoj.

Šta je Skupština Evropskih regija AER?

Skupština evropskih regija je najveća nezavisna mreža regija u Evropi. Skupština je osnovana 1985. godine i okuplja preko 250 regija iz 33 zemlje i 16 međuregionalnih organizacija.

Ona predstavlja forum za međuregionalnu saradnju i lobiranje u interesu regija na evropskom nivou. Osnovni ciljevi delovanja Skupštine evropskih regija su promocija principa supsidijarnosti i regionalne demokratije u Evropi, povećanje političkog uticaja regija na evropskom nivou, podrška regijama u procesu proširenja i suočavanja sa izazovma globalizacije te olakšavanje međuregionalne saradnje u i izvan Evrope.

Sedište AER-a je u Strazburu. AP Vojvodina je zvanično postala član AER-a, 29. novembra 2002. godine u Napulju, Italija.

Nakon učlanjenja u AER, predstavnici pokrajine aktivno i redovno učestvuju u radu sva tri komiteta AER-a, radnih tela ove organizacije koja razmatraju pitanja iz različitih oblasti, kao što su kulturna politika, obrazovanje, informisanje, zdravstvo, socijalna politika, ekonomija, omladinska politika idr. To je za Vojvodinu izuzetno značajno, jer u radu komiteta učestvuju predstavnici različitih regiona koji predstavljaju svoja iskustva u određenim oblastima koja često mogu biti primenjiva ili mogu poslužiti da se sagleda gde smo u odnosu na razvijene regione i šta treba da uradimo da poboljšamo sadašnje stanje.

Šta je to Letnja akademija AER-a?

To je godišnji međuregionalni forum AER-a, najveće mreže Evropskih regija koji je posvećen određenoj temi. Letnja akademija je namenjena predstavnicima regija koje su članice AER-a, regionalnim političarima, službenicima u regionalnim upravama koji imaju odgovornost ili iskustvo u vezi sa temom akademije, mladim aktivistima u omladinskim regionalnim telima i političkim strankama. Svi učesnici Letnje akademije moraju biti nominovani od strane njihovih regionalnih vlasti koje plaćaju kotizaciju u ime učesnika.

  • Ludi Milojica

    14.08.2014 13:14
    Eto nama srece, jos vece.

    :-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".