Letnja akademija promoviše kvalitete Vojvodine

Ovogodišnja, 3. po redu Letnja akademija skupštine evropskih regija okupiće oko 110 učesnika iz 20-ak zemalja Evrope, sa ciljem upoznavanja sa multietničkim karakterom kojim se Vojvodina godinama ponosi.
Ovogodišnja, 3. po redu Letnja akademija skupštine evropskih regija okupiće oko 110 učesnika iz 20-ak zemalja Evrope, sa ciljem upoznavanja sa multietničkim karakterom kojim se Vojvodina godinama ponosi.

Ovaj skup, ujedno i jedan od najvećih u Evropi, podržan je od strane Skupštine Vojvodine i Pokrajinske Vlade i organizovan u saradnji sa Skupštinom evropskih regiona (AER), a u roku od šest dana okupiće predstavnike saveta nacionalnih manjinskih zajednica u Evropi, ali i predstavnike iz pokrajinskih organa vlasti i pozicionih političkih stranaka.

Tokom trajanja akademije, više od stotinu učesnika i političara razgovaraće sa stručnjacima, političarima i predstavnicima međunarodnih institucija na temu regionalne raznolikosti i socio-ekonomskog rasta, a planirano je da se program odvija u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, na Petrovaradinskoj tvrđavi, u Kovačici, Belom Blatu, Carskoj bari, Subotici, Paličkom jezeru i u Beogradu. Kako za 021 kaže predsednica Organizacionog odbora Letnje akademije Ana Tomanova Makanova, cilj je da se učesnici upoznaju sa kvalitetima koje ima Vojvodina, od kojih su najznačajniji multikonfesionalnost i različitost.

"Vojvodina je odabrana kao dobar primer očuvanja kulture nacionalnih zajednica, a i kao pokrajina se razlikuje od svih regiona u Evropi. Zbog toga, sa ponosom ćemo biti domaćini ovogodišnje Letnje akademije i nadamo se da će učesnici u svoje domovine odneti pozivitne slike o našoj pokrajini", rekla je Ana Tomanova Makanova.

Program akademije obuhvata plenarna predavanja, panel diskusije i interaktivne radionice, ali i posete autentičnim vojvođanskim mestima - sve sa namerom da se mladi učesnici, politički aktivni u svojim domovinama, upoznaju sa kulturom nacionalnih zajednica i dobrom praksom multietničnosti Vojvodine. Učešće na ovom velikom skupu plaćaju regije iz kojih dolaze mladi i koji su mahom zaposleni u državnoj administraciji ili se aktivno bave politikom.

Svečano otvaranje je u ponedeljak, 17. avgusta u 8.30h, a prisutnima će se obratiti predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.