Pančevo: Oslobađanjem od dugova do opstanka Petrohemije i Azotare

Izlazak Petrohemije i Azotare iz restrukturiranja je državni problem koji ona mora da reši, jer za državu to ne sme da bude problem, izjavio je Ljubiša Nestorović, član Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije, nakon razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem.
Izlazak Petrohemije i Azotare iz restrukturiranja je državni problem koji ona mora da reši, jer za državu to ne sme da bude problem, izjavio je Ljubiša Nestorović, član Predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije, nakon razgovora sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Nestorović je rekao da su se sindikati i premijer saglasili da postoje dobre šanse da se brojna preduzeća u restrukturiranju oslobode dugova, da im se obezbede obrtna sredstva za novi početak, nađu strateški partneri i tako sačuvaju i proizvodnja i radna mesta. Od 156 firmi u restrukturiranju, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije sa premijerom Aleksandrom Vučićem na prvom sastanku su razgovarali o 46 preduzeća. U ovoj grupi su bila pančevačka preduzeća - Petrohemija, Azotara i Staklara.

Član predsedništva Saveza samostalnih sindikata Srbije i predsednik Sindikata hemije i nemetala Ljubiša Nestorović uveren je da će država u dijalogu sa sindikatima, ali i stranim partnerima, uspeti da nađe strateške partnere. Kad je reč o Petrohemiji, najpre treba rešiti problem dugovanja od gotovo 600 miliona evra, kaže Nestorović.

- Država mora da bude strateški partner Petrohemiji da reši problem privatizacije sa onima koji imaju sirovinu koju koristi Petrohemija. Znamo da Petrohemija koristi sirovi benzin, a sirovi benzin ima NIS, a NIS je u vlasništvu Gazprom Nefta, a Gazprom Neft je ruski. Predsednik Vlade je rekao da će o tome razgovarati u Rusiji, kada bude išao da Putinu, da Putin utiče na Gazprom Neft kako bi se završila privatizacija između Petrohemije i NIS-a, odnosno Gazprom Nefta - rekao je Ljubiša Nestorović.

Azotara, pre svega, zahteva tehnološku modernizaciju i rešavanje problema ovog preduzeća za državu ne sme biti problem, smatra Nestorović.

- Neću mnogo da komentarišem Azotaru. Azotara je preduzeće, a to sam rekao i predsedniku Vlade, koje ne sme da bude problem državi, jer to je jedno od retkih preduzeća koje ima poznatog kupca, ima svoje tržište, a to je poljoprivreda. Dakle, Azotara nema problem plasmana proizvodnje. Azotara proizvodi jednu trećinu ukupnih potreba za mineralnim đubrivom srpske poljoprivrede. Azotara ima nekih drugih problema, a to su dugovanja i zastarela tehnologija, koja se mora modernizovati - kaže Nestorović.

Pančevačka Staklara se najduže nalazi u procesu restrukturiranja i uz državne subvencije već dve decenije samo preživljava, iako pravi najkvalitetnije farmaceutsko staklo.

- Staklara ima veliki hendikep što ampule koje su izuzetnog kvaliteta ne prodaje "Galenici" i "Hemofarmu". Dobro, "Štada" je strana firma, ali "Galenika" je domaća firma, koja ampule uvozi iz Turske, iako kvalitetnije proizvodi Staklara iz Pančeva. To je već politički plen neke vladajuće stranke, koji je presudio o statusu "Galenike", a zatim i Staklare - objašnjava Nestorović. Mnoga preduzeća su predugo u stanju restrukturiranja jer Agencija za privatizaciju nije radila svoj posao, a nije ga radila zbog ličnih interesa pojedinaca iz Agencije, koji su bili raspoređeni po upravnim i nadzornim odborima upravo ovih preduzeća, ocenio je Nestorović.

- To sve govori koliki je interes pojedinaca, moćnih birokratskih pojedinaca zaposlenih u Agenciji za privatizaciju, koji redovno primaju platu i još se uhlebili u raznim upravnim i nadzornim odborima svih ovih preduzeća u restrukturiranju, razmestili svoje zastupnike kapitala tako da komanduju i žive bogovski - zaključio je Nestorović.

Sindikalci su na sastanku sa premijerom Vučićem postigli saglasnost da se za eventualne tehnološke viškove radnika u preduzećima u restrukturiranju ne primenjuje novi Zakon o radu, već socijalni program koji po starom zakonu radniku garantuje otpremninu od 300 evra po godini staža.

  • 19.08.2014 11:14
    srbi glupi i nepismeni
    nismo dobri radnici ni ratnici
  • 18.08.2014 11:04
    sve prodaj vucko
    niko ne treba da radi u srbiji
  • Miroslav

    15.08.2014 13:31
    Z....ite više sa pričom opraštanja dugova! Koliko je lopova prošlo kroz firme koji su večiti gubitaši!Najave se hapšenja, proces do beskonačnosti, presuda sve je rađeno po zakonu i onda sledi odšteta tuženom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina