Modifikovana soja na vojvođanskim parcelama

Prema podacima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, prve akcije pronalaženja i uništavanja GM soje, koja se nalazi na parcelama u Vojvodini već deset godina, počele su 2003. godine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.
Prema podacima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, prve akcije pronalaženja i uništavanja GM soje, koja se nalazi na parcelama u Vojvodini već deset godina, počele su 2003. godine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

Tada je modifikovana soja pronađena na 68 parcela u atarima opština Žabalj, Temerin, Novi Sad, Šid, Sremska Mitrovica, Ruma, Inđija, Pećinci i Plandište, na oko hiljadu hektara. Najveći broj parcela bio je u ataru Kaća u šidskoj opštini.

- I pored akcije uništavanja GM soje, tokom 2008. godine modifikovana soja pronađena je na teritoriji Mačvanskog, Južnobačkog, Sremskog i Zapadnobačkog okruga - smatra rukovodilac Laboratorije za ispitivanje semena u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, Zorica Nikolić.

U 2009. godini pronađeno je 17 parcela sa GM sojom. Godinu dana kasnije, fitosanitarna inspekcija prekontrolisala je 1.100 parcela sa sojom, od čega je na 98, odnosno 122 hektara utvrdila prisustvo GM soje. U 2012. godini modifikovana soja pronađena je na 50 hektara. Fitosanitarna, veterinarska i druge inspekcijske službe obavljaju uzorkovanje pošiljaka iz uvoza ili domaćeg prometa, a ispitivanja rade četiri akreditovane laboratorije u Srbiji.

- Svaka pošiljka semena kukuruza, soje, šećerne repe uljane repice, pirinča, sojine sačme i proizvoda za ishranu ljudi i životinja se, prilikom uvoza u našu zamlju, uzorkuje i šalje u ovlašćene laboratorije na analizu na GMO - naglašava Nikolić. Ministarstvo poljoprivrede odredilo je na koje modifikacije se testiraju uzorci u ovlašćenim laboratorijama. Tako je genetički modifikovana soja nađena u većem broju uzoraka hrane za životinje domaćih proizvođača. Ovi proizvodi nisu bili obeleženi, mada su neki imali i visok sadržaj GMO soje.

Prvi korak u detekciji GM naziva se "skrining metod". Njime se detektuju genetički elementi koji su prisutni u većini različitih GM biljnih vrsti. Ukoliko se utvrdi da postoji genetička modifikacija, neophodno je odrediti u kojoj meri je prisutna. Uz to, koristi se test traka za brzu detekciju GM soje.

- Fitosanitarni inspektori koriste trake za testiranje biljaka na njivi, sirovina ili delimično obrađenih uzoraka u kojima proteini nisu denaturisani - navodi Nikolić i dodaje da se te trake ne mogu koristiti za testiranje termički ili hemijski obrađenih uzoraka. Ukoliko test trake pokažu prisustvo GM, inspektori uzimaju uzorak boljke ili semena i šalju u akreditovanu laboratoriju na analizu.

  • 18.08.2014 12:28
    jako malo zdravog razuma
    Prvo da objasnim naslov. Nema razuma zato sto je jako malo komentara na , mozda, najvazniji kriminal na planeti a pogotovo u zemlji sa malo stanovnistva.

    NAJVAZNIJA CINJENICA.-->Samo nekoliko miliona stanovnika ima drzava znaci da nema i nikad nije bilo potrebe za specijalnim hranama vec tako mala drzava mora proizvesti za sebe makar zdravu hranu! Nema nikakvog izgovora od seljaka do predsednika!

    Vec deset godina se uzgajaju modifikovane biljke i ko zna sta jos a tesko da je i pola toga otkriveno do sada zbog loseg kaznjavanja kriminala. I sad kad ce najvise biti pokusaja ljude ovo ne interesuje a jesce preko mesa, mleka i silnih preradjevina stetnu hranu(ciji sastav je nepoznat cini mi se i u razvijenim drzavama--monopol drzave itd.)
  • pera

    18.08.2014 09:03
    @Alo,alo
    Zato sto nema ni jednog naucnog dokaza da su GMO stetni, pa nemaju na osnovu cega da ih osude.
  • -

    18.08.2014 07:45
    -
    pa kako da je ne bude ako je najveci tajkun/buduci premijer propagira?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina