Svečano otvorena Letnja akademija AER

Letnja akademija skupštine evropskih regija (AER) svečano je otvorena danas u Skupštini AP Vojvodine.
Letnja akademija skupštine evropskih regija (AER) svečano je otvorena danas u Skupštini AP Vojvodine.

Učesnicima na ovogodišnjoj, 3. po redu akademiji AER dobrodošlicu je poželeo predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Vojvodina ove godine odabrana za domaćina.

"Zahvaljujem se onima koji su odlučili da je Vojvodina dobar domaćin, jer nam se pruža prilika da našu regiju predstavimo u najboljem svetlu među ostalim regijama. Takođe, ovom prilikom možemo da barem ublažimo predrasude koje vladaju o ovom području i u tom svetlu se približimo Evropi. Nadam se da će učesnici steći značajne slike o Vojvodini i te pozitivne slike odneti svojim kućama. Vojvodina je prostor u kojem su suživot, multietničnost i tolerancija bile prisutne i dok ti termini nisu postojali. Vojvodina je danas regija sa preko 20 nacija, a šest službenih jezika je u upotrebi" rekao je Pastor i dodao da je Vojvodina "Evropa u malom".

Prisutnima je dobrodošlicu poželeo i predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić, rekavši da nijedna reč tolerancije nije uzaludna u vreme kada u drugim delovima sveta ljudi ratuju za svoju slobodu.

"Svako dete će u Vojvodini imati jednaku šansu, nezavisno od jezika kojim govori, crkve u kojoj se ispoveda i naroda kojem pripada. U Vojvodini je multijezičnost pitanje načina života i odnosa među zajednicama. To pokazuje i broj mešovitih brakova, koji je u Vojvodini na zavidnom nivou. Vojvodina je i jedino područje na teritoriji bivše Jugoslavije koje nije bilo u ratnim konfliktima", poručio je Pajtić i dodao da je važno da mladi, učesnici akademije, dobiju pozitivnu poruku koju Vojvodina šalje.

Lepe utiske o Novom Sadu stekla je predsednica Skupštine evropskih regija Hande Ozsan Bozatli, koja je izrazila zadovoljstvo boravkom u Novom Sadu.

"Kao predsednica AER, ne mogu da imam veću čast da prisutne dočekam na Letnjoj akademiji u naredna četiri dana, koja će biti veoma važna i puna diskusija na razne teme. Upoznaćemo se sa velikim brojem stručnjaka na panelima, a aktivnostima na akademiji spojićemo sve različitosti prisutnih nacija. Dok se u drugim delovima sveta bore za slobodu, mi ćemo pokazati kako to Vojvodina praktikuje." rekla je Ozsan Bozatli, dodajući da je Vojvodina simbol poštovanja različitosti i manjina, što je svakodnevni izazov za mnoge regione.

Letnja akademija Skupštine evropskih regija danas će ugostiti prof. Tibora Varadija i Svetozara Čiplića na predavanju o toleranciji  i ustavu, nakon čega će se grupa uputiti u Sremske Karlovce. Organizovan je obilazak fruškogorskih manastira, Patrijaršijskog dvora, Gimnazije i Kapele mira.

U utorak 19. avgusta organizovana je poseta Kovačici, koja će obuhvatiti nekoliko radionica za učesnike, a potom se kreće za Debeljaču. U sredu, 20. avgusta grupa će posetiti Zrenjanin i naselje Belo blato, kao i Carsku baru, a očekuje se nekoliko radionica za učesnike. Subotica i Palić su na rasporedu za četvrtak, 21. avgust, a u petak 22. avgusta se u sklopu obeležavanja završetka Letnje akademije posećuje Beograd, tj. Narodna skupština Republike Srbije.

Učešće na ovom velikom skupu plaćaju regije iz kojih dolazi 110 učesnika i koji su mahom zaposleni u državnoj administraciji ili se aktivno bave politikom. Tokom šest dana, oni će razgovarati sa stručnjacima, političarima i predstavnicima međunarodnih institucija na temu regionalne raznolikosti i socio-ekonomskog rasta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.