Apatin: Učitelji ostali bez đaka

Da je u Apatinu kao i u ostatku Srbije loša demografska situacija, pokazuju podaci prema kojima će prvi razred u OŠ "Žarko Zrenjanin" u Apatinu ove godine upisati dva odeljenja manje nego prošle godine, u Prigrevici jedno a u Svilojevu nijedno odeljenje.
Da je u Apatinu kao i u ostatku Srbije loša demografska situacija, pokazuju podaci prema kojima će prvi razred u OŠ "Žarko Zrenjanin" u Apatinu ove godine upisati dva odeljenja manje nego prošle godine, u Prigrevici jedno a u Svilojevu nijedno odeljenje.

Zamenik predsednika opštine Apatin Miodrag Bakić, kaže da je do sada upisano 224 učenika, što je za 40 manje nego prethodne školske godine. Prema njegovim rečima, u Osnovnoj školi "Žarko Zrenjanin" upisano je 142 učenika, što je za dva odeljenja manje nego prethodne godine.

- Praktično imamo dva odeljenja manje. U Sonti je upisano 36 učenika, što je dalo nadu da ćemo možda da oformimo dva odeljenja. Po prvi put u Prigrevici upisujemo 25 učenika ili jedno odeljenje, ta škola je pre dvadeset godina imala 800 učenika. U Svilojevu prvi put nije upisano odeljenje, tamo imamo samo jednog učenika koji treba da sluša nastavu na mađarskom jeziku , njega moramo usmeriti u osnovnu školu u Kupusinu. Taj učenik će morati da putuje a i učitelj će sa njim. U Kupusini imamo 12 učenika koji će da slušaju nastavu na mađarskom jeziku i mislim da će te dve škole morati da se spoje ukoliko se ovakav trend nastavi, tvrdi Bakić.

Bakić je rekao da je situacija slična i u srednjim školama. - Po prvi put je apatinska gimnazija upisala oko 40, 45 učenika i ove godine će biti oformljena samo dva odeljenja. Građevinska škola upisala je oko 30 učenika, tehnička škola 75 učenika i tu se na neki način povećao broj zainteresovanih samo za metalske struke, pre svega varioce - kaže Bakić.

Iako je broj upisanih prvaka manji nego ikad, troškovi održavanja objekata ne prate ovaj trend. Na pitanje da li će objekti spremno dočekati đake u novoj školskoj godini, Bakić je rekao da su svim školama obezbeđene određene količine goriva, kako bi sve škole mogle normalno da izvode nastavu.

- Sve škole su okrečene. Dobili smo šest miliona za adaptaciju zgrade muzičke škole, a radovi se još uvek izvode. Ministarstvo prosvete je takođe dalo šest miliona za školu u Sonti da se promeni stolarija. U ostale škole uložili smo oko 15 miliona dinara za krečenje, uređenje i popravke. Ono što je bitno, a tiče se udžbenika, mi smo pre dve ili tri godine uložili dva miliona za nabavku udžbenika za decu čiji roditelji primaju materijalno obezbeđenje. Ti se udžbenici svake godine prikupe i vraćaju da se proslede drugim učenicima. Tako da ćemo ove godine sa nekim malim ulaganjima, oko 500 hiljada dinara i drugim učenicima obezbediti udžbenike, a deci iz siromašnijih porodica i besplatnu užinu. Takođe smo pripremili u budžetu i 23 miliona dinara za svu decu sa apatinske teritorije koja putuju u srednje škole – kaže Bakić.

On je pozvao roditelje čija deca putuju u somborske škole da dođu u Odeljenje za dečiju zaštitu, gde će dobiti uputstva šta treba da pripreme od dokumentacije.

  • tonight show

    18.08.2014 12:36
    2001 OŠ "Žarko Zrenanin" je imala oko 300 đaka u generaciji. Generacija rođena 1984 je imala 13 odeljenja sa preko 30 učenika. :(
  • -

    18.08.2014 12:15
    -
    sta kasti, nije apatin daleko od ns-a. a u njemu je sve gusce naseljeno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".