Pančevo: Pooštrena naplata poreza na imovinu

Naplata poreza na imovinu u Pančevu za nešto manje od mesec dana porasla je sa 33 na 77 odsto.
Naplata poreza na imovinu u Pančevu za nešto manje od mesec dana porasla je sa 33 na 77 odsto.

Očigledno je da su novi propisi, koji obuhvataju i kazne i kamatu, urodili plodom. Kamata od 18 odsto svakako sledi svim neplatišama na iznos koji nisu platili, a kazna od najmanje 50.000 dinara mora da bude overena i od strane suda kao nalog. U gradskom Sekretarijatu za poresku administraciju ponovo apeluju na građane da plate porez na imovinu i očekuju da će do kraja godine imati naplatu koja je u Pančevu bila do ove godine i više od 90 odsto.

Na 43.000 adresa u Pančevu uplatnica sa trećom ratom poreza na imovinu stigla je 15. avgusta, kao i do sada - svakog kvartala. Međutim, sada važe i pooštreni uslovi poreske discipline. Tako će i onaj sa obavezom da plati porez od 10.000, ako prođe procedure kod suda, platiti kaznu do 50.000 dinara, a onaj sa 120.000 platiće 60.000, i tako dalje. Zaračunavanje kamate svakako sledi, i to i u slučaju kašnjenja od nekoliko dana.

- I tu je Zakon propisao kamatu. Kamata je jednaka referentnoj stopi Narodne banke uvećanoj za deset procentnih poena. To znači da je kamata 18,5 odsto godišnje. Obračunava se dnevno i svaki dan kašnjenja donosi novi iznos duga uvećan za kamatu - rekla je Ljubica Valaško.

Izmenama Zakona o poreskom postupku povećan je na 100.000 dinara limit poreskog duga, čija se isplata na rate ne mora garantovati sredstvima obezbeđenja.

- To je dobro za njih. Oni sada podnose Zahtev o odlaganju plaćanja duga. Sekretarijat određuje rokove plaćanja dugova, ali i redovnih obaveza koje nastupaju u budućnosti - navela je Valaško. Apeli i upozorenja imali su efekta, ocenila je Ljubica Valaško. Plan naplate poreza na imovinu, sudeći po njenim tvrdnjama, biće ispunjen do kraja godine. - Do sada je naplaćeno 190 miliona dinara, pričamo o porezu na imovinu fizičkih lica. To je 79 odsto od plana budžeta. Plan će se ispuniti, ali, s obzirom na preneta dugovanja, treba više raditi na prinudnoj naplati - ocenila je Ljubica Valaško.

Inače, porez na imovinu ekskluzivno pripada samo lokalnoj samoupravi. Povećanje naplate za mesec dana sa 33 na 77 odsto značiće i sigurnije punjenje pančevačkog budžeta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.