Pokrajina i dalje zahteva da se izmeni ugovor sa UAE

Pokrajinska vlada i nezadovoljni poljoprivrednici iz Opštine Kule neće odustati od zahteva da se izmeni ugovor Vlade Srbije sa investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o davanju državnog zemljišta pod zakup.

Pokrajinska vlada i nezadovoljni poljoprivrednici iz Opštine Kule neće odustati od zahteva da se izmeni ugovor Vlade Srbije sa investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) o davanju državnog zemljišta pod zakup.

To su novinarima kazali vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislav Bugarski i predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednika, nakon sastanka u vojvođanskoj vladi.

"Tražimo izmenu ugovora, odnosno ponovno otvaranje pregovora, kako bi se poljoprivrednicima u Vojvodini omogućilo da učestvuju u tržišnoj utakmici", rekao je Bugarski, koji je juče bezuspešno pokušavao da ministarku poljoprivrede Srbije Snežanu Bogosavljević-Bošković ubedi u potrebu da se promeni ugovor sa El Ravafedom.

Vlada Srbije i kompanija El Ravafed potpisale su 4. jula ugovor o zajedničkom ulaganju u poljoprvredu. Po tom ugovoru zajednička kompanija u kojoj vlada ima 20 odsto, a El Ravafeda 80 odsto kupiće poljoprivredna dobra Bačka iz Sivca i Jadran iz Nove Gajdobre i uzeti u zakup državno zemljište za 250 evra po hektaru godišnje.

Bugarski je istakao da će u slučaju da arapski zakupac izlicitira veću cenu zakupa državnog zemljišta od domaćih poljoprivrednih proizvođača, to biti "makar tržišna utakmica".

Prema njegovim rečima, državno poljoprivredno zemljište predstavlja nezamenljiv resurs od koga zavisi razvoj sela pa ga zato treba sačuvati, a ne rasprodati.

Dodao je da je sa poljoprivrednicima dogovoreno da se uputi poziv Ministarstvu poljoprivrede da pomogne i omogući da ljudi koji su učestvovali u sačinjavanju ugovora sa investitorima iz UAE dođu u Novi Sad sledeće nedelje i da zajedno sa poljoprivrednicima prodiskutuju one tačke ugovore koje se smatraju spornim.

Bugarski je ponovio da je od poljoprivrednika iz tih vojvodjkanskih opština ponovo dobio uveravanje da su za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta davali i do 70.000 dinara za hektar. "Nije tačna teza da je dovoljno 250 evra za zakup hektara obradivog zemljišta, kao što se daje investitoru iz UAE, i to je ubedljiv argument da tražimo tržišnu i transparentnu utakmicu, na kojoj će se to zemljište licitirati", naglasio je Bugarski.

  • Lexv

    27.08.2014 11:33
    "Nije tačna teza da je dovoljno 250 evra za zakup hektara obradivog zemljišta"??? Pa gde vi mislite da je ta zemlja pa da zakup kosta vise od 250 evra? U Holandiji? U Vojvodini moze da se zakupi hektar i za 100 evra.
  • 26.08.2014 20:15
    Sve se radi samo da se skrene pažnja sa UGOVORA STOLEĆA. Izdaja države ima razne oblike, jedan oblik je prodati najplodniju zemlju strancu, bez da se omogući domaćima zakup.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina