Bačka Palanka: Prosvetari u jednodnevnom štrajku

Predsednik opštinskog sindikata Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Petar Petrić najavio je da će članovi sindikata ove opštine 1. septembra stupiti u jednodnevni štrajk upozorenja.
Predsednik opštinskog sindikata Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Petar Petrić najavio je da će članovi sindikata ove opštine 1. septembra stupiti u jednodnevni štrajk upozorenja.

Kako je on rekao, odluka podrazumeva da se nastava neće održati, osim što će se đaci prvaci primiti u prve razrede osnovnih škola. Drugi vid protesta obuhvata okupljanje nezadovoljnih prosvetara na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, gde će se održati miting i šetnja ispred Skupštine Srbije.

- Nama je žao što dolazi do ovakvih situacija i znamo šta druga strana, roditelji i đaci, misle o tome. Naš zahtev je da se prosvetni radnici izuzmu iz smanjivanja plata u okviru javnog sektora, te da se napravi dugoročna i kratkoročna strategija koja bi regulisala broj prosvetnih radnika kojima se smanjuje radna norma, a samim tim i plata. Postoje prosvetari koji rade sa 10 procenata norme i isto toliko procenata plate. Naš poslednji zahtev odnosi se na donošenje zakona o platnim razredima, o kojem je već bilo reči, a sada se samo kupuje vreme. Mi jesmo za štednju, ali želimo da se stvari koje nisu u prosveti dobro postavljene konačno isprave - rekao je Petrić.

On je naglasio da je stručnost radnika u ovoj oblasti izuzetno visoka i iznosi preko 67 procenata, a prosek plata je tri procenata niži od republičkog proseka. Dodaje i da su problemi u prosveti i zapošljavanje preko liste radnika koji su na čekanju na upražnjeno radno mesto, kao i neadekvatno regulisano pitanje plaćanja putnih troškova.

- Imamo situaciju da radnik iz Bačke Palanke putuje u Tovariševo i obratno zbog jednog časa predavanja, što plaćaju opštine. Mi imamo predlog da se u situacijama kada radnici putuju u veoma daleke opštine izvrši zamena radnih mesta, kako opština ne bi plaćala putne troškove za sredine koje ne spadaju u datu opštinu - kaže Petrić, koji će sa kolegama štrajkovati u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".