Bačko Gradište: Episkop Irinej razrešio sveštenika jer ne živi sa decom

Episkop bački Irinej razrešio je dužnosti sveštenika Aleksandra Popovića, koji službuje u Crkvi Svetog preobraženja Gospodnjeg u Bačkom Gradištu kod Bečeja zbog toga što on i supruga žive odvojeno od dece zbog njihove bolesti, tvrdi kum crkve Vladimir Jovanović.
Episkop bački Irinej razrešio je dužnosti sveštenika Aleksandra Popovića, koji službuje u Crkvi Svetog preobraženja Gospodnjeg u Bačkom Gradištu kod Bečeja zbog toga što on i supruga žive odvojeno od dece zbog njihove bolesti, tvrdi kum crkve Vladimir Jovanović.

On ističe da su zbog toga meštani potpisali peticiju za ostanak sveštenika u crkvi i uputili je patrijarhu SPC Irineju.

- Odlukom vladike bačkog Irineja, otac Aleksandar od 1. septembra mora da napusti dužnost sveštenika u selu i da bude samo veroučitelj. Dobio je dekret kojim mu se zabranjuje bogosluženje u pravoslavnim crkvama zbog toga što dve devojčice od sedam i devet godina ne žive s njim i suprugom, već kod njegovih roditelja u Novom Sadu. Dekretom mu je saopšteno da će ubuduće predavati veronauku u Srednjoj poljoprivrednoj školi u Futogu - kaže Jovanović, koji naglašava da će parohijani učiniti sve da im sveštenik ostane u crkvi.

Naime, kako objašnjava, deca oca Aleksandra žive u Novom Sadu jer je starija devojčica bolesna.

- Sveštenik Aleksandar je iz Novog Sada premešten u naše selo u maju prošle godine. Devojčice su ostale kod njegovih roditelja jer tamo idu u školu, a vikendom, praznicima i tokom raspusta dolaze kod roditelja. Starija devojčica ima alergijski bronhitis, zbog kojeg ne može da živi stalno na selu i mora da bude blizu lekara. Ove godine joj je posle seoske slave Preobraženja pozlilo, pa su morali da je vode u hitnu. Njena majka mi je rekla da joj je pukao neki kapilar i da nisu mogli da joj zaustave krv - priča Jovanović i dodaje da niko neće rizikovati zdravlje svoje dece, pa ni sveštenik.

On tvrdi da je sveštenik Aleksandar preporodio crkvu u selu, da ga svi vole i cene jer je veliki duhovnik posvećen crkvi i vernicima.

- On je uz našu pomoć i pomoć opštine Bečej zapušteni parohijski dom doveo u red. Za 13 godina u selu su se promenila četiri sveštenika i nijedan nije bio posvećen crkvi i vernicima kao otac Aleksandar. Nama takav sveštenik treba i zato nećemo da ga damo. U nedelju posle službe otići ćemo na dvor kod vladike Irineja da tražimo da nam ostavi sveštenika - ističe Jovanović.

Sveštenik Aleksandar Popović potvrdio nam je da mu je zabranjeno sveštenodejstvo zbog razdvojenosti od dece. On kaže da će poštovati odluku episkopa bačkog Irineja, ali da će pravdu potražiti na crkvenom sudu. Verski analitičar Živica Tucić objašnjava da se ne može sve urediti crkvenim kanonom, ali da je vrlo neobično da deca ne žive sa sveštenikom.

Iz Eparhije bačke nema odgovora na pitanja zbog čega je svešteniku Aleksandru Popoviću zabranjeno da radi. U Patrijaršiji tvrde da još nisu dobili peticiju meštana Bačkog Gradišta, kao i da ona nije način da se rešavaju stvari u crkvi.

- Ako je episkop tako odlučio, onda treba da se izvrši njegova odluka. Peticijom meštani mogu samo da nanesu štetu svešteniku i trebalo bi da se obrate episkopu, koji će uvažiti njihove razumne razloge. On je jedan od najboljih episkopa i mnogo brine o oženjenim i porodičnim ljudima - kaže Savo Jović, sekretar Svetog sinoda SPC.

  • 05.09.2014 05:42
    mira iz novog sada
    rekoh, poslusnost je velika vrlina vernika,i kao takva dar od boga, ali, ne slepa poslusnost, jer ni jedna vrlina pa ni ova ne sme biti slepa. vrlina rasudjivanja i samorasudjivanja je takodje od boga dar i on se ne sme zanemariti, to bi bio greh. zato izmedju ove dve vrline, dva dara od boga, neophodna je mudrost za njihov medjusobni balans u licnosti vernika. ovo sam naucila od nasih duhovnika koje kao vernik stavljam u red s ocem aleksandrom popovicem. te se slazem s Zarkom, da se pomolimo gospodu da se otac aleksandar popovic vrati za oltar.
  • Zarko

    04.09.2014 16:33
    Lepo je to gospoja Miro...
    ...ali kako ce nasi dusebrizinici reagovati sada na ova pisanija, neko ovo cita sigurno i znam da o.Aleksandar ovu podrsku nije trazio niti od nas niti od vernika u B.Gradistu i samo mu nanosimo stetu jer znate sujeta i gordost danas unistavaju svet. Mislite da ce imati i dalje blagoslov da predaje katihizis i dokle. A nepravda koju trpi i poslusanje koje ima svakako ce biti njemu na spasenje. Samo to treba objasniti deci i vernicima koji ce ga gledati kao nekog ko je rascinjen. Nego hajde mi da se pomolimo Bogu i ucinimo sta mozemo da se on vrati za oltar i radi ono za sta se skolovao, stojeci iza Istine u svakom trenutku kao i do sada. Da je vise bio licemeran i zmijski mudar sigurno ovo nebi docekao.
  • mira iz novog sada

    04.09.2014 11:15
    misljenje o komentaru u vezi razresenja svestenika
    svestenik aleksandar popovic je bio moj paroh dok je bio u novom sadu i zaista, ljudski sam bila tuzna sto je premesten u backo gradiste. sada kada cujem da je toliko dobrog uradio u backom gradistu radujem se zbog, i vernika iz backog gradista
    i oca aleksandra popovica. razumem vernike b.gradista ali, treba postovati odluku vladike irineja, samo bog zna koliko ce dece krenuti i ostati na hriscanskom putu i biti spaseno od zla, bas zahvaljujuci cinjenici sto im je otac aleksandar popovic sada veroucitelj. treba misliti na dobo onih vernika kojima nas divan otac aleksandar popovic sada dolazi i koji ce slusati njegova predavanja i savete.
    licno sam bogu zahvalna sto sam i onoliko koliko je bio moj paroh bila u prilici da me savetuje i upucuje.
    bog da nam ga cuva , ma gde je, a on je i ovim primerom, primer svima nama.poslusnost je velika vrlina vernika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.