Pančevo: Kod notara zbog kupoprodajnih ugovora

Od ponedeljka su u Pančevu počele da rade četiri kancelarije javnih beležnika.
Od ponedeljka su u Pančevu počele da rade četiri kancelarije javnih beležnika.

Ljiljana Krstić Milakov, čija se kancelarija nalazi u Ulici Žarka Zrenjanina broj 7, kaže da su već prvog dana stranke počele da dolaze i da su uglavnom obaveštene šta javni beležnik treba da radi.

- Imam utisak da su to kupoprodajni ugovori koji su započeti pre 1. septembra. Mislim da građani nisu dovoljno obavešteni koja je dokumentacija potrebna sada za izradu i overu našeg kupoprodajnog ugovora. Dolazilo je dosta ljudi da se upozna sa prostorom, da se informiše šta javni beležnik radi. U ovoj prvoj nedelji pružili smo veoma veliki broj informacija i počeli da zakazujemo i pripremamo dokumenta. Juče smo imali i prvi kupoprodajni ugovor - rekla je Ljiljana Krstić Milakov.

Svaki građanin kome treba usluga javnog beležnika može svakog dana od 9 do 17 sati da dođe u kancelariju i obrati se zaposlenima, koji će građaninu pružiti neophodne informacije. - Treba da se zakaže, jer je potrebno vreme da javni beležnik pregleda dokumentaciju, da eventualno ukaže stranci koju dokumentaciju treba da donese i pribavi i onda se zakazuje izrada, potpisivanje i overavanje pravnog posla koji stranka želi da sačini - objasnila je Ljiljana Krstić Milakov.

Cenovnik usluga javnih beležnika je propisao ministar pravde i one su objavljene na sajtu Ministarstva pravde, tako da svi građani mogu da pogledaju koliko košta usluga koja im treba. A sve se završava u kancelariji javnog beležnika. - Naša tarifa se ne razlikuje mnogo od sudskih taksi koje se primenjuju tamo gde nisu postavljeni javni beležnici, ona je samo uvećana za visinu PDV-a. Stranka dobije uplatnicu i ode do banke, uplati na račun. Sledeće nedelje počećemo i sa elektronskim plaćanjem, a po nezvaničnim informacijama, oko Nove godine trebalo bi da se uvedu i fiskalne kase, tako da će strankama i građanima još lakše biti, jer će moći ovde da uplate i dobiju fiskalni račun - dodaje Krstić Milakov.

Ona smatra da će na ovaj način građanima biti omogućena veća pravna sigurnost, pre svega kod prometa nekretnina, ali i u drugim poslovima koje će javni beležnici obavljati. Za overu potpisa i izdavanje potvrda građani će sve do 1. marta 2015. moći da biraju da li će ići kod javnog beležnika ili suda ili organa uprave. Međunarodna pravna pomoć ostala je isključiva nadležnost sudova, dok će notarima sudovi moći da povere vođenje vanparničnih postupaka, ostavine, uređenje međa i ostale poslove.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".