Čoka: Dobošari podsetili na stare zanate

Trodnevni Međunarodni festival dobošara "Daje se na znanje" završen je večeras u Čoki.
Trodnevni Međunarodni festival dobošara "Daje se na znanje" završen je večeras u Čoki.

Manifestacija je posvećena, pre svega, dobošu kao nekadašnjem, vrlo specifičnom načinu prenošenja informacije i kao zanimljiv događaj kojim se od zaborava čuva dobošarski zanat.

Organizatori Festivala su Kulturno-istorijsko udruženje "Čokanski dobošari" i Udruženje građana "Razvoj sela", a manifestaciju su podržali Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Opština Čoka i Kulturno-obrazovni centar u tom mestu.
Baš kao nekad, počinjemo i mi ovu priču iz Čoke. Vraćajući se u vreme kada su pre radija, televizije, interneta dobošari donosili vesti.

Dobošar je objave čitao najčešće na raskrsnicama, pijacama ,kad god je trebalo nešto važno saopštiti. Zalupao bi u doboš, sačekao da se narod okupi i saopštavao vesti.

Prvi Festival "Daje se na znanje" održan je u Čoki 2006. godine, a okupljeni oko iste ideje, inicijatori Festivala razvijali su koncepciju manifestacije. Sa svakom novom idejom, Festival je rastao, a Čokom ponovo odzvanjao zvuk doboša:

Tokom tri dana Festivala gosti su mogli uživati u doboš tortama i raznim drugim kulinarskim specijalitetima, tamburaškoj muzicii, a organizatori se trude da Festival svake godine dobije nove sadržaje. Ipak, ono što je zajedničko svim festivalima jeste Dragoljub Đuričić sa ekipom bubnjara, kako i dolikuje.

  • -

    07.09.2014 20:00
    -
    u nekim pravim turistickim gradovima gardisti prolaze kroz grad i sviraju u trubu sa gradske kule... cak i u rumuniji.

    elem, koliko se secam, pre par godina, u ns-u je probano da se uvede lupanje dobosara na trgu. trajalo nekoliko dana pa je zasmetalo 'onim' sugradjanima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina