Pančevo: Kinezi zainteresovani za industriju stakla

Interesovanje "Čajna glas limiteda" za investiranje u pančevačku Industriju stakla najozbiljnije je u poslednjih dvadeset pet godina.
Interesovanje "Čajna glas limiteda" za investiranje u pančevačku Industriju stakla najozbiljnije je u poslednjih dvadeset pet godina.

O namerama da od "Staklare", uz investiciju od 100 miliona evra, naprave bazu za tržišta Evrope i Rusije, osim sa rukovodstvom pančevačke kompanije, razgovarali su i sa nadležnima u Agenciji za privatizaciju i ministrom privrede Željkom Sertićem. Direktor "Staklare" Emanuel Lupulesku kaže da treba sačekati i da "Čajna glas limited" do 15. septembra uputi i pismo o namerama.

"Čajna glas limited" u Kini ima četrnaest fabrika ravnog stakla po flot tehnologiji, tri fabrike koje prave stakla za solarne kolektore i jednu koja proizvodi niskoemisiono staklo za građevinu. Po obimu proizvodnje u Kini su treći, a po stepenu uvođenja savremenih tehnologija su prvi. Najveći akcionar im je "Lenovo", a sledi "Pilkintor", jedan od najvećih proizvođača ravnog stakla u Evropi, ali i nosilac patenta za flot tehnologiju. Na čelu delegacije ove kompanije, koja je više dana boravila u Srbiji i "Staklari", bio je izvršni direktor, a o ozbiljnosti interesovanja svedoči i odluka da lično posete i rudnik kvarcnog peska, gde su sami uzimali uzorke.

Direktor "Staklare" Emanuel Lupulesku kaže da je kineska strana govorila o ogromnoj investiciji jer "Staklaru" u Pančevu vide kao bazu za tržišta Evrope i Rusije. Ostalo je, da prema datim obećanjima, do 15. septembra kineska strana dostavi pismo o namerama.

- U prvoj fazi ideja je da se podigne fabrika flot stakla kapaciteta 400 tona topljenja dnevno. Interesovala ih je širina lokacije gde smo mi zamislili da se montira i da li možda postoji veća širina, pa da 600 tona u perspektivi dodaju. Ali, za početak, neka bude i 400 tona, da ne letimo previsoko pa da nisko padnemo. Oni u prvoj fazi vide i potpunu modernizaciju naših doradnih pogona da bi mogli da proizvode najsavremenije staklo za svaki automobil, autobus i kamion ne samo za naše tržište nego i za tržište Evrope i potpunu modernizaciju doradnih pogona da bi moglo da se napravi kvalitetno građevinsko staklo, strukturalne fasade i sve ono što ide uz projekat „Beograd na vodi“ i za povećanje energetske efikasnosti zgrada u Srbiji. Ta investicija bi, po njihovim rečima, trebalo da bude velika - oko 100 miliona evra, da zaposle novih 300 radnika i zadrže postojećeg 191 radnika "Staklare" - izneo je detalje razgovora direktor "Staklare" Emanuel Lupulesku.

On objašnjava da bi druga faza, prema najavama kineske strane, značila dodatnih 100 miliona evra investicija, a proizvodile bi se staklene prizme za građevinarstvo, staklo za solarne kolektore i kristalno staklo. Razgovori sa kineskom delegacijom obradovali su zaposlene, kaže predsednik Samostalnog sindikata Dragan Tomić.

- Svaka roba ima svog kupca. Nadamo se da će ovo uspeti. Ovo je poslednji trzaj, poslednji pokušaj. Rok je 15. septembar da nam se obrate pismeno o svojim namerama. Mogu samo da se nadam da će ovde opstati fabrika i da će doći novi mladi ljudi da rade, da će država imati sluha za tu investiciju, možda i najveću u Srbiji u poslednjih nekoliko godina - očekuje predsednik Samostalnog sindikata Dragan Tomić. U "Staklari" praktično osnovne proizvodnje stakla nema već deset godina. Staklarci su nekako ovu deceniju preživeli i uspeli da sačuvaju osnovni potencijal za ozbiljniju proizvodnju stakla.

Predsednik Sindikata Tomić objašnjava da se u "Staklari" došlo do kraja, da nema para za lične dohotke, da, iako su u restrukturiranju, već godinu dana nema državnih subvencija. - Hvala im za zdravstvene knjižice koje traju do kraja meseca. Dalje ne znamo šta će biti. Bez plate, bez zdravstvenog osiguranja. Ne možemo tako da čekamo privatizaciju. Apelujem da se pomogne, ne samo nama nego svim preduzećima u restrukturiranju koja imaju neku budućnost. Jer nije tačno da je bacanje para u bunar. Oni pomažu "Železaru", kao što su nekada socijalisti pomagali "Zastavu". Neki veliki mogu da žive, ovi mali treba da se ugase. Ne možemo to da trpimo. Borićemo se svim sindikalnim sredstvima. Ako ne uspemo, onda ćemo i drugim sredstvima da se borimo, bar da dođemo do nekog minimalca da možemo da preživimo - upozorio je Dragan Tomić.

Prolazno vreme i ozbiljnost razgovora sa nesumnjivo ozbiljnim partnerima iz Kine, "Čajna glas limitedom", u usiljenom maršu srpske privatizacije meriće se već za desetak dana. Naime, 15. septembar je rok da pisma o zainteresovanosti za više od 500 preduzeća ponuđenih za prodaju stignu u Agenciju za privatizaciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.