Sombor: Građani se bune zbog smrada iz kafilerije

Za samo nekoliko dana, građanska internetska inicijativa protiv somborske kafilerije "Proteinke" skupila je podršku od preko četiri hiljade ljudi.
Za samo nekoliko dana, građanska internetska inicijativa protiv somborske kafilerije "Proteinke" skupila je podršku od preko četiri hiljade ljudi.

Somborci se žale na neprijatne mirise, a da za to ima razloga potvrdila je i nedavna izjava direktora kafilerije, koji je potvrdio da se desio veliki kvar u procesu proizvodnje. On, međutim, nije dozvolio novinarima da snime pogon i kvar i pozvao ih je da snime cveće u krugu kafilerije. Predstavnik grupe građana koja je pokrenula inicijativu za rešavanje nesnosnog smrada Danijel Mirkov istakao je da je to višedecenijski problem, a da je pogoršanju situacije doprinela preopterećenost kafilerije zbog dovoženja leševa životinja iz poplavljenih područja.

- Naša inicijativa nije zamišljena protiv kafilerije, već za poštovanje zakonskih procedura u njenom radu i propisa o zaštiti životne sredine. Kafilerija treba da postoji i ne treba da se ugasi, ali najmanje što može da se učini jeste da se nabave filteri - rekao je Mirkov. On je dodao i da je tužba građana protiv te fabrike krajnja mera. Mirkov je potvrdio i da su somborsku "Proteinku" obilazile i upozoravale brojne inspekcije. - Građani su zvali nadležne i ja, lično, sam zvao pokrajinsku inspekciju. I rečeno nam je da im je poznat slučaj i da su im naložili mere za preduzimanje - ukazao je somborski aktivista.

Međutim, dodao je, u Somboru i dalje smrdi. Kako je rekao, građani su razgovarali i sa gradonačelnikom, koji je i sam priznao da zatvara prozore pred neprijatnim mirisima. - Generalni urbanistički plan predvideo je izmeštanje kafilerije na lokaciju koja se nalazi dalje od grada, međutim za to je potrebno izdvojiti od deset do 20 miliona evra. Verujemo da se preko IPA i drugih fondova mogu ibezbediti makar sredstva za filtere - poručio je Mirkov.

Somborska kafilerija "Proteinka" nalazi se i u nacionalnom registru izvora zagađivanja Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije. Iako se najavljivalo da će ona biti preregistrovana u Veterinarsku ustanovu, po zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, ta firma i dalje se vodi kao društveno-proizvodno preduzeće na akcije. Direktora "Proteinke" postavlja Republika Srbija.

  • wifi

    12.09.2014 14:30
    Slatki su im novci...
    Ne žele da uključe filtere koji su ispravni jer zamislite troše puno električne energije a to košta. Jbt. u Somboru je izgleda sve u kvaru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.