Bajford i Balog dobitnici nagrade "Mali princ"

Ovogodišnji dobitnici prestižne Nagrade za životno delo "Mali princ" koju Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu su Timoti Džon Bajford, britаnski režiser, scenаristа i glumаc, i Geza Balog, reditelj, dramaturg i teatrolog iz Mađarske.
Ovogodišnji dobitnici prestižne Nagrade za životno delo "Mali princ" koju Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu su Timoti Džon Bajford, britаnski režiser, scenаristа i glumаc, i Geza Balog, reditelj, dramaturg i teatrolog iz Mađarske.

Nagrada je dodeljena odlukom Saveta Festivala, a biće uručena na svečanom otvaranju Festivala u nedelju, 21. septembra 2014. godine u 20 časova. U ime Timotija Džona Bajforda, koji je preminuo u maju ove godine, nagradu će primiti njegova supruga Zorica Bajford. Njoj i drugom dobitniku Gezi Balogu priznanje "Mali princ" će uručiti direktor i selektor Festivala Slobodan Marković.

Odluka o nagradama, koje se uvek uručuju prilikom svečanog otvaranja Festivala, donesena je jednoglasno na sednici Saveta održanoj 23. oktobra 2013. kojom je predsedavao Jovan Ćirilov. Timoti Džon Bajford je početkom novembra prošle godine, nakon što je obavešten da je dobio nagradu rekao, između ostalog, da je svestan značaja priznanja i da je "jako dirnut", kao i da jedva čeka da poseti predstojeći Festival. Na veliku žalost ogranizatora Festivala i celokupne kulturne javnosti, gospodin Bajford neće lično primiti nagradu.

Projekcija dokumentarnog filma Velje Pavlovića "Pitam se, pitam! Ko je Timoti Džon Bajford?" biće održana 23. septembra od 21.30 časova u Medija centru hotela Patria u okviru festivalskog segmenta "Veče posvećeno Timotiju Džonu Bajfordu". "Veče s Gezom Balogom", drugim dobitnikom Nagrade za životno delo "Mali princ" za 2014. godinu biće održano 25. septembra od 21.30 časova, takođe u Medija centru hotela Patria u Subotici.

Međunarodni festival pozorišta za decu, čije će se 21. izdanje održati se od 21. do 26. septembra u Subotici, predstaviće i ove godine u takmičarskom programu najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta. Tokom sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice.

U okviru takmičarskog programa biće odigrano 15 predstava iz 13 zemalja Evrope, sveta i zemlje domaćina Srbije. Biće odigrane predstave iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve predstave iz Srbije: "Ima li deda odelo?" Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i "Dah" subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina