LSV: U škole što pre vratiti jezik društvene sredine

LSV je ukazala da je odluka Odbora za kulturu da prihvati ponovno uvođenje jezika društvene sredine u škole pravi način da se obeleži Evropski dan jezika.
LSV je ukazala da je odluka Odbora za kulturu da prihvati ponovno uvođenje jezika društvene sredine u škole pravi način da se obeleži Evropski dan jezika.

"Danas, kada se promovišu jezici i podstiču jezičke i kulturne različitosti, treba podsetiti da je u proteklom periodu često uzrok raznih incidenata i nerazumevanja u multietničkoj Vojvodini bilo baš to što se mladi ljudi ne poznaju međusobno i što postoje jezičke i kulturološke barijere", ističe u saopštenju poslanik LSV u Skupštini Vojvodine Aleksandar Marton.

Zato je, kako navodi, povratak jezika društvene sredine i uopšte promocija jezičke različitosti, dobar put u pravcu da se to promeni.

On je podsetio da dok se u vojvođanskim školama izučavao jezik društvene sredine, a tako je bilo do 1991. godine, nije bilo incidenata, niti nacionalističkih i ekstremističkih grupa.

"Evropa je zajednica različitosti. Zato očekujemo da će na putu ka EU resorno ministarstvo i svi ostali koji su za to nadležni omogućiti da se jezik društvene sredine vrati što pre u sve vojvođanske škole", zaključuje Marton.

  • 25.09.2014 13:54
    Da nećete i marksizam?
  • 25.09.2014 13:54
    Plemenita ideja stigla iz redova neprincipijelnih. Koliko članova Lige govori drugi jezik sredine?Čanak možda govori neki jezik sredine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".