Subotica: Za štampanje lokalnog lista 700.000 dinara?

Rešenje po kojem je jedan mesečni list za tri svoja izdanja dobio iznos od 700.000 dinara iz budžeta Grada zapazili su lokalni mediji i zapitali se da li je iznos opravdan.
Rešenje po kojem je jedan mesečni list za tri svoja izdanja dobio iznos od 700.000 dinara iz budžeta Grada zapazili su lokalni mediji i zapitali se da li je iznos opravdan.

U pitanju je mesečnik "Subotički Dani" koji nije izlazio od 2011. godine, a pod novim uredništvom trebalo je da izlazi šest, odnosno tri meseca, za šta mu je pre par dana odobren gore navedeni iznos. Ovu odluku donela je komisija, a rešenje potpisao gradonačelnik. Mesečnik "Dani", koji nije prisutan u javnosti od 2011. godine, trebalo je sredinom ove godine da ugleda svetlost dana, a podršku u reaktiviranju trebalo je da pruži grad Subotica. Na osnovu raspisanog Javnog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata u oblasti javnog informisanja za 2014. godinu od 6. marta 2014. godine doneto je rešenje 13. maja 2014. godine, po kojem je "Fabrika Ideja" doo konkurisalo za projekat "Mesečni magazin Dani" i kojem je za potrebe šestomesečnog izdavanja mesečnika "Dani" iz budžeta grada odobren iznos od 700.000 dinara.

Prema saznanjima lokalnih medija, isto pravno lice je krajem juna odustalo od projekta, zbog procene da od prodaje lista i oglašavanja ne može obezbediti drugi deo potrebnog novca na tržištu, i o tome blagovremeno obavestilo Komisiju. Gradonačelnik je 29. jula raspisao novi konkurs za raspodelu sredstava za medije u iznosu od 700.000 dinara kojih se "Fabrika Ideja" doo za projekat mesečnika "Dani" odrekla. U konkursu je jasno navedeno da mogu konkurisati samo štampani mediji, te je time sužen izbor za eventualno konkurisanje elektronskih medija.

Kako se ispostavilo, novi konkurs je napravljen da bi se u pravnim okvirima isti iznos od 700.000 din za istu namenu dodelio drugom aplikantu - "Dragan Zekić preduzetnik-krojačka radnja", koje u opisu primarne delatnosti ima proizvodnju odevnih predmeta i pribora, pravno lice koje je osnovano u avgustu 2013. godine, međutim naknadno doregistrovano jula ove godine kao javno glasilo pod nazivom "Subotički dani", bez dosadašnjih publikacija.

2.000 evra po broju

Uzimajući na uvid originalnu konkursnu dokumentaciju, konstatovano je da ukupni troškovi realizacije ovog projekta iznose milion i po dinara, od čega se od Grada traži 700.000 dinara. Ugovorna obaveza po konkursu za izdavanje mesečnika "Subotički dani" traje do kraja tekuće, 2014. godine, što dovodi do pretpostavke s obzirom da je u pitanju mesečnik, a do kraja godine su ostala još tri meseca, da će se u tom periodu moći napraviti maksimalno tri broja, grubo 2.000 evra po broju.

Po strukturi troškova, kroz sufinansiranje 200.000 dinara je traženo na ime štampe, 400.000 na ime bruto plata i honorara, a čak 100.000 dinara na ime materijalnih troškova (od ukupnih 300.000). U konačnoj strukturi troškova ovaj mesečnik bi izdavača koštao 800.000 za plate, 400.000 za štampu i 300.000 za materijalne troškove kao što su poslovni prostor, kancelarijski materijal, telefoni, itd. Kumulativno 1.500.000 dinara.

Idu dani, a "Dana" nema

Na gostovanju na subotičkom Info kanalu početkom maja 2014. godine, tražilac sredstava Dragan Zekić naveo je da će "novi Dani" imati svoju onlajn verziju u saradnji sa jednim poznatim lokalnim sajtom, međutim to u projektu nije navedeno, Po rečima Zekića tiraž u 2011. godini je bio 500 primeraka, a novi tiraž bi trebao da bude hiljadu i po do dve hiljade primeraka. Interesantno je da se Zekić zahvalio lokalnoj samoupravi na dodeljenom novcu, barem nedelju dana pre nego što je izašlo zvanično rešenje.

Da podsetimo, najposećeniji subotički sajt subotica.com, sa ubedljivo najvećom posećenošću, po istoj ovoj raspodeli nije dobio nijedan dinar, dok je po posećenosti treći ili četvrti internet sajt (sa sadržajem o dešavanjima u Subotici) dobio čak 900.000 dinara, ne računajući sredstva iz pokrajine po istom osnovu.

Konkurs, na kojem je sredstva dobio i mesečnik "Dani", raspisan je za sve medije na teritoriji grada Subotice, a kriterijum je bio praćenje rada lokalne samouprave, za programe, projekte i članke koji se bave svakodnevnim pitanjima od opšteg interesa za građane Grada Subotice i za programe, projekte i članke koji doprinose afirmaciji vrednosti zajedničkog života, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti na teritoriji Grada.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.