Subotica: Ne znaju gde sa uginulim životinjama

Izmene Zakona o veterini i njegovo usklađivanje sa normativima Evropske unije, po kojima više nije dozvoljeno samostalno skupljanje, prevoz i sahranjivanje uginulih životinja, donelo je stočarima iz Subotice i okoline velike glavobolje.
Izmene Zakona o veterini i njegovo usklađivanje sa normativima Evropske unije, po kojima više nije dozvoljeno samostalno skupljanje, prevoz i sahranjivanje uginulih životinja, donelo je stočarima iz Subotice i okoline velike glavobolje.

Od početka jula, kada su nove odredbe stupile na snagu, po svako uginulo grlo mora doći vozilo kafilerije u Somboru. To ne bi bio problem da od subotičkih salaša i gazdinstva do Sombora nema više od 60 kilometara u jednom pravcu, te se kafileriji ne isplati da šalje vozilo zbog jedne svinje ili teleta, već čeka da se nakupi više komada.

- Uginula mi je steona junica i dok smo ih nedelju dana čekali da dođu, smrad je bio po celom selu, a o mogućoj zarazi da i ne govorimo. Zvala sam ih stotinu puta, i tek kad sam, već očajna, rekla da ću sa telom junice izaći ispred Gradske kuće, onda su došli i odneli je - kaže Mira N.

Sličan problem imao je i Marko Ruski, koji je jednako dugo čekao da mu odnesu uginulo tele. - Dosad smo uginulu stoku sami sahranjivali, ili smo je davali zoo-vrtu na Paliću i azilima. Sada to ne možemo, jer ako je kafilerija ne odnese, ne možemo je skinuti sa evidencije farme ili gazdinstva. Ostaje nam samo da bude u dvorištu, leš se raspada sve dok neko ne dođe po njega - priča Stipan L. Uz svu tu muku, stočari treba da plate prevoz uginulog grla i to, ako su registrovani farmeri, 16 dinara po kilogramu.

Za mala gazdinstva, navodno, grad treba da plati troškove prevoza, što kod poljoprivrednika izaziva novu sumnju, jer ako računi ne budu izmireni na vreme, pitanje da li će kamioni kafilerije uopšte dolaziti. - Druga mogućnost je da je mi odnesemo do Sombora, ali kako, kada nemamo odgovarajuće prikolice, niti smemo crkotinu tek tako izneti na put i voziti tako daleko. Da bar u gradu postoji neka deponija, gde bismo mogli da odnesemo leš, pa neka ga odnesu kada mogu, samo da ne izbije zaraza - kaže Goran Malić iz Verušića.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.