Ombudsman APV: Pogubno zanemarivanje starih osoba

Osobe starije od 65 godine čine 17 odsto stanovništva u Srbiji i njihov broj se iz godine u godinu povećava, zaključak je Pokrajinski zaštitnik građana uoči 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba.
Osobe starije od 65 godine čine 17 odsto stanovništva u Srbiji i njihov broj se iz godine u godinu povećava, zaključak je Pokrajinski zaštitnik građana uoči 1. oktobra, Međunarodnog dana starijih osoba.

Među njima je i sve veći broj dementnih osoba, čije stanje biva kasno dijagnostifikovano i koje potom bivaju smeštene u ustanove zdravstvene i socijalne zaštite. Pokrajinski zaštitnik građana smatra da nepostojanje jedinstvene evidencije ovakvih osoba, kao i neadekvatan zakonom propisani postupak njihovog smeštanja u tzv. ustanove zatvorenog tipa preti da dodatno naruši njihov kvalitet života i ugrozi njihova ljudska prava. Moguće posledice ovakvog stanja po društvo u celini dugoročne su, ali i sagledive. Zbog toga starijim osobama treba posvetiti posebnu i dodatnu društvenu pažnju.

- To se naročito odnosi na osobe kojima je usled njihovog zdravstvenog stanja, odnosno  smeštanjem u ustanove socijalne zaštite, ograničena mogućnost komunikacije sa spoljnim svetom. Uz unapređenje zdravstvene zaštite starijih lica uopšte, koja im se usled sve izraženijeg opšteg siromaštva često uskraćuje u korist drugih, mlađih uzrasnih grupa, potrebno je zakonom posebno urediti smeštaj obolelih od demencije i Alchajmerove bolesti, ali ujedno utvrditi i njihov broj u našoj zemlji - navodi se u saopštenju Pokrajinskog ombudsmana.

O starijim osobama ne vodi se nikakva posebna, zbirna evidencija. Na primer, broj obolelih od Alchajmerove bolesti u Srbiji procenjuje se na oko 200.000, dok je broj obolelih od drugih vrsta demencije nepoznat. Jedan od razloga za to je i neprepoznavanje demencije kao oboljenja u našem društvu, zbog čega lečenje dementnih osoba najčešće počinje kada su šanse za uvođenje efikasne terapije i održanje dotadašnjeg kvaliteta života već svedene na minimum. Kao posledica ovoga, javlja se i neadekvatna raspodela i neracionalno trošenje društvenih resursa. Položaj starijih osoba, naglašava Ombudsman, otežava i činjenica da nadležni organi nemaju evidenciju o tome koliko ih je smešteno u registrovanim privatnim ustanovama, niti o tome pod kojim uslovima se taj postupak sprovodi.

- Centri za socijalni rad porodicama potencijalnih korisnika ne daju ni informacije o mogućnostima i postupku smeštaja starijih lica u registrovanim privatnim ustanovama. U slučajevima kada se radi o osobama koje su formalno lišene poslovne sposobnosti, ili onih dementnih koje to nisu, a u čije ime odluke donose njihovi staratelji, potrebno da nadležni organi obezbede adekvatnu pomoć i informisanje pre njihovog smeštaja u ustanove, kako bi se izbegle zloupotrebe i kršenje prava ovih lica - mišljenje je Pokrajinskog ombudsmana.

Tokom proteklih nekoliko godina, u okviru aktivnosti Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM-a) pojačan je nadzor nad radom državnih i privatnih ustanova socijalne zaštite u koje se, između ostalih, smeštaju i starija lica. Uprkos postojanju NPM-a, sprovođenje nadzora nad radom brojnih ilegalnih domova za stare je otežano, što povećava mogućnost zloupotrebe i kršenja prava starijih lica, navodi se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina