Pančevo: Penzionerka mora da vrati 200.000 dinara

Na adresu penzionerke J.S. iz Pančeva pre mesec dana stiglo je obaveštenje iz Fonda PIO da na ime razlike između privremenog i konačnog rešenja za penziju mora da vrati 200.000 dinara.
Na adresu penzionerke J.S. iz Pančeva pre mesec dana stiglo je obaveštenje iz Fonda PIO da na ime razlike između privremenog i konačnog rešenja za penziju mora da vrati 200.000 dinara.

S obzirom na to da je njena penzija 21.000 dinara, predlog da joj se odbija trećina ovog iznosa u naredne tri godine je odbila. Međutim, ona se pita kako je moguće da za 10 godina koliko je penzionisana, niko nije uradio reviziju prvobitnog rešenja, pa je dug toliko narastao. U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje objašnjavaju da u jednoj godini oko trećina od ukupno donetih rešenja su doplate, a ostalo su preplate. Doplate nastaju u slučajevima u kojima je obračun penzije po rešenju o konačnom iznosu povoljniji od privremenog i tada Fond obračunava svoja dugovanja i pri prvoj isplati u celini namiruje dug prema korisniku penzije.

- I obaveza penzionera je da vrati preplaćen iznos, što mogu da urade na više rata. Svaki slučaj je različit i ne može se govoriti o iznosima, najčešće su oni nekoliko hiljada dinara, ali ima i onih koje se mere stotinama hiljada dinara - kaže Jelica Timotijević, direktorka Sektora za odnose sa javnošću u PIO. Ona naglašava da ne postoji zakonski rok za donošenje konačnog rešenja kojim će privremeno biti zamenjeno, već to zavisi od potrebnog vremena za otklanjanje razloga privremenosti. Podatke Fondu dostavljaju poslodavci, opštinske uprave, APR, Poreska uprava, nadležna ministarstva za svoje zaposlene, inostrani nosioci penzijskog osiguranja...

- Neka rešenja mogu i trajno ostati privremena, a taj pojam se ne odnosi na vreme, već na utvrđene činjenice. Konačno rešenje može da se donese tek kada od poslodavaca stignu celoviti i konačni podaci o plaćenim doprinosima. Sve dok ne postoje takvi dokazi za svaki dan penzijskog staža korisnika rešenje će biti privremeno, što znači da je neažurnost poslodavaca osnovni uzrok velikog broja privremenih rešenja penzionera - objašnjava Timotijević.

Problem PIO predstavlja i nepostojanje podataka o prosečnoj godišnjoj zaradi u Republici za godinu u kojoj se ostvaruje pravo, odnosno za poslednju godinu rada za koju se prema zakonu izračunava lični koeficijent. Zato je čak 99 odsto rešenja koja se donose u toj godini privremeno. Korisnik koji ostvaruje pravo po ovom ima izjednačen status u svakom pogledu sa korisnikom koji ima konačno rešenje. Prvobitni dokument o penzionisanju dejstvuje samostalno, odnosno ima sve atribute trajnog, kako u pogledu pravnih sredstava, tako i u pogledu izvršnosti. Po pravilu, ona se donose po službenoj dužnosti, ali i po zahtevu stranke, a tada on ima karakter urgencije.

Fond PIO pokreće postupak potvrđivanja staža za sve periode koji nedostaju u matičnoj evidenciji Fonda u momentu osvtarivanja prava na penziju. Dok se čekaju konačni podaci od poslodavaca, a penzionerima se ne bi ugrozila egzistencija, na snazi su privremena rešenja. Visina penzije koja se utvrdi konačnim rešenjem može biti veća, ali često i manja od obračunate penzije po privremenom rešenju.

  • 01.10.2014 20:39
    NS
    Sve citam tekst i nemogu da verujem sta se desava u ovoj nasoj drzavi... Deda mi je preminuo prosle godine, i kad je baka trebala da dobije porodicnu penziju, doblla je istu sumu kao i opn, i kada smo otisli u PIO da vidimo o cemu se radi, ispotavilo se da su oni isplacivali mom dedi pogresno penziju od 1992. tj, manje za nekih 25000 din, i sad kad treba to da se isplati nama predmet je naprasno nestao, niko nemoze da ga propnadje.... sta drugo da vam pricam sem da smo morali da ih tuzimo i sad cekamo da vidimo sta ce da bude! znaci kad su oni duzni prave se ludi a kad treba da uzmu pare, onda se izivljavaju na jadnim penzionerima!!!
  • penzos

    01.10.2014 12:41
    pio
    za vreme turskog zemana je drzava bila uredjenija i znala su se pravila.
    Neki cudni arsini vladaju:
    -ako se utvrdi da je neko primao penziju neosnovano ( na prevaru), penzija mu se ukida a primljeni novac prevarant ne vraca (slucaj druga cumeta koji preko 20 god. prima peMziju),
    -ako je drzava greskom isplatila vise novaca penzioneru (u ovom 10 god. nezavrsenom konacnom obracunu) penzioner mora da vrati novac.
    Svaka cast, napredno i pravicno !
  • krapem

    01.10.2014 12:19
    sramota
    na kraju svake godine zna se prosecna plata u pre/
    thodnoj godini!Sta je tesko naterati poslodavca da
    dostavi podatke!Sramota!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina