Pančevo: Početak pregovora o kolektivnom ugovoru

Sredinom avgusta, Samostalni sindikat podneo je novu inicijativu za početak pregovora o kolektivnom ugovoru za gradska preduzeća.
Sredinom avgusta, Samostalni sindikat podneo je novu inicijativu za početak pregovora o kolektivnom ugovoru za gradska preduzeća.

Odgovora od Grada kao osnivača na ovu inicijativu još uvek nema, jer Skupština mora da formira novu radnu grupu, pošto su prethodni pregovori završeni neuspešno. Naime, od sindikata se tražilo da se sačeka usvajanje novog Zakona o radu. Posle donošenja Zakona, stigla je nova inicijativa od sindikalaca, koji ovaj put očekuju da pregovori budu završeni donošenjem područnog kolektivnog ugovora, tvrdnje su predsednika Gradskog veća Samostalnog sindikata u Pančevu Milanka Bodiroge.

- Pokrenuli smo inicijativu, ali još nismo dobili odgovor. Sačekaćemo još nekoliko dana, s obzirom na to da smo odredili rok od dva meseca za dobijanje odgovora. Nadam se da će ovoga puta osnivač, kao i sam gradonačelnik održati reč i da ćemo najzad započeti priču u vezi sa kolektivnim ugovorima - rekao je Bodiroga.

Inicijativu Gradu za nove pregovore u vezi sa kolektivnim ugovorom podnela je Koordinacija sindikata u gradskim javnim i javnim komunalnim preduzećima. Prema informacijama ovog sindikata, u nekim javnim i javno komunalnim preduzećima poslodavci bez promene aneksa ugovora o radu rade neke stvari koje su u koliziji sa Zakonom o radu, a u vezi sa isplatom minulog rada. Kada su proletos pregovori propali, prestao je i da važi mandat Radnom telu za pregovore, koje je formirala Skupština Grada. Predsednik već bivšeg Radnog tela i zamenik gradonačelnika Saša Pavlov smatra da je to zato sada Skupština mora da oformi novo.

Pošto još nema novog radnog tela, ne može ni da se govori o tome koji će polazni stav grada, kao poslodavca, biti. S druge strane, sindikati očekuju od osnivača, odnosno Grada, da pred njih izađe sa gotovim predlogom. - Mi imamo pripremljen koncept pregovora. Ovaj put od osnivača očekujemo predlog kolektivnog ugovora, kako se ne bismo ponovo igrali učenika i profesora. Očekujem da budemo ravnopravni pregovarači - naglasio je Milanko Bodiroga.

Pančevo je jedan od prvih gradova još u staroj Jugoslaviji koji je potpisao kolektivni ugovor između osnivača i reprezentatinih sindikata, koji je bio osnova za ugovore svakog gradskog preduzeća sa svojim poslovodstvom. Poslednji put potpisan je 2007. godine sa dejstvom do marta 2010. godine i od tada već četiri godine traju pregovori osnivača i sindikata u vezi sa novim kolektivnim ugovorom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".