Ugroženi Festival evropskog filma i Festival pozorišta za decu

Organizatori Festivala evropskog filma Palić i Međunarodnog festivala pozorišta za decu apelovali su danas na Vladu Srbije da promeni odluku o "nekompetentnom" sastavu Skupštine Otvorenog univerziteta, organizacije koja je zadužena za održavanje ova dva festivala.
Organizatori Festivala evropskog filma Palić i Međunarodnog festivala pozorišta za decu apelovali su danas na Vladu Srbije da promeni odluku o "nekompetentnom" sastavu Skupštine Otvorenog univerziteta, organizacije koja je zadužena za održavanje ova dva festivala.

"Pozivamo Vladu Srbije da donese odluku o smeni nekompetentne Skupštine Otvorenog univerziteta, te da se nađe kompromisno rešenje kako bi tu Skupštinu činile većinom nestranačke ličnosti i doktori nauka, kao što je i bilo dosada", kazao je direktor tog Univerziteta Blažo Perović.

On je istakao da se sastav Skupštine uvek bira u dogovoru sa gradskim odborom stranke koja je vladajuća u Subotici, da je tako bilo i ovog puta, ali da je Vlada Srbije samostalno usvojila odluku sa drugačijim sastavom. "Od ukupno devet članova Skupštine, osam je iz Srpske napredne stranke, što nije u skladu sa time da makar šest budu nestranačke ličnosti, a pet doktori nauka", rekao je Perović.

Direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu Slobodan Marković istakao je da ne može da zamisli da se festivali nađu u rukama improvizatora, te da ovo predstavlja "političko-nekulturni avanturizam".

Direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović naveo je da festival ne može da funkcioniše bez ljudi iz struke. "Zato sam zabrinut, jer vidim da su moji prijatelji iz Otvorenog univerziteta zabrinuti, a znam da se urušavanjem Univerziteta, može urušiti i festival", rekao je Zelenović. On je podsetio da je Festival jedan od deset najznačajnijih filmskih festivala godine i izrazio nadu da će ovaj "partijsko-politički cirkus" biti rešen na kompromisan način.

Prema rečima direktora Otvorenog univerziteta Blaže Perovića, Skupština usvaja plan i program rada za godinu dana i predlaže direktora Univerziteta koga Vlada Srbije izglasava.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.