Tomaševac: "Plavi jezik" napada stoku

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine proglasila je selo Tomaševac, na teritoriji grada Zrenjanina, područjem zaraženim i ugroženim od zarazne bolesti kataralne groznice ovaca, tzv. plavog jezika, saopšteno je juče iz kabineta načelnika.
Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine proglasila je selo Tomaševac, na teritoriji grada Zrenjanina, područjem zaraženim i ugroženim od zarazne bolesti kataralne groznice ovaca, tzv. plavog jezika, saopšteno je juče iz kabineta načelnika.

Srednjobanatskog upravnog okruga. Rešenjem je naloženo i preduzimanje odgovarajućih mera radi suzbijanja i iskorenjivanja ove zarazne bolesti. Bolest plavog jezika registrovana je u naseljenom mestu Tomaševac, a područje u poluprečniku od najmanje 100 kilometara od žarišta proglašava se zaraženim. Takođe, teren u poluprečniku od 50 kilometara od granice zaraženog područja proglašava se ugroženim od ove zarazne bolesti, navedeno je u saopštenju.

Ovim povodom danas će biti održana osma sednica Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga, na kojoj će biti reči o merama preduzetim radi sprečavanja širenja zaraze. U Mesnoj zajednici Tomaševac, kada smo ih pozvali, isprva nisu ni znali da je ovo područje proglašeno zaraženim. Tek kasnije nam je sekretar MZ rekao da se čuo sa mesnim veterinarom i da mu je on potvrdio da je u selu otkrivena bolest plavog jezika.

- Situacija u selu je redovna, većina ljudi i ne zna za tu bolest. Nema razloga za paniku, jer opasnosti po zdravlje stanovnika nema - poručuju iz Mesne zajednice. Veterinarski inspektori, s druge strane, juče su, od ranih jutarnjih sati bili na terenu i na današnjoj sednici Saveta će javnosti predočiti detaljnije informacije.

Bolest plavog jezika, ili kataralna groznica ovaca, je akutno virusno oboljenje pretežno ovaca, ali i koza, goveda, jelena i divljih preživara. Javlja se enzootski, u vidu prirodno žarišnih infekcija a prenosi se insektima koji se hrane krvlju, kao što su komarci, krpelji, obadi… Bolest plavog jezika nalazi se na A listi Svetske organizacije za zdravlje životinja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".