Pančevo: Od "plavog jezika" uginulo šest ovaca

U Dolovu je od bolesti plavog jezika uginulo šest ovaca.
U Dolovu je od bolesti plavog jezika uginulo šest ovaca.

Trenutno je zaražen jedan čopor ovaca, a Pančevo je proglašeno za zaraženo područje. Postoji obećanje nadležnog ministarstva da će sve životinje koje su uginule od bolesti plavog jezika, odnosno tamo gde je bolest dijagnostikovana, biti nadoknađene, što je potvrdio Aleksandar Živulj iz Veterinarskog specijalističkog instituta.

Bolest plavog jezika prenose komarci, javlja se sporadično i sezonski, a mnifestuje se otokom usana i jezika, koji je tamnoplave boje, kao i uz povišenu temperaturu od 40 stepeni. Ova bolest se ne prenosi na ljude. Članica Gradskog veća Maja Svirčević Prekić ukazuje na konkretne korake vlasti i brigu o ovčarstvu u pančevačkom ataru.

- Rešenjem Ministarstva poljoprivrede od 7. oktobra, Pančevo je proglašeno za zaraženo područje. U Dolovu se nalazi šest leševa ovaca koje su zaražene ovom bolešću. Grad Pančevo je intervenisalo jer je u interesu grada da se ti leševi uklone. Tri leša su već uklonjena i ostala su još tri koja će danas biti uklonjena. Gradu je u interesu da se razvija ovčarstvo i mi svim silama pokušavamo da utičemo da se ono razvija, ali i sami znate da su gradske ingerencije vrlo male i ne možemo puno da pomognemo - rekla je Svirčević Prekić.

Stručnjak Veterinarskog specijalističkog instituta Aleksandar Prvulj poručuje ovčarima da je neophodna zaštita ovaca koje su još uvek na pašnjaku, kao i da je moguća vakcinacija ovaca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.