Pančevo: Selfi najbolji ispred Vajfertove pivare

Na rešavanje gradskih problema najviše utiču političke partije. U gradu nam je najbolje obrazovanje, a prioritet kultura. Slobodno vreme najčešće se provodi sa prijateljima, a stub informisanja je internet.
Na rešavanje gradskih problema najviše utiču političke partije. U gradu nam je najbolje obrazovanje, a prioritet kultura. Slobodno vreme najčešće se provodi sa prijateljima, a stub informisanja je internet.

Glavni simbol grada je "Aviv" park, a kompleks stare Vajfertove pivare trajno bi trebalo da postane centar pivarstva, dok bi do tada mogao da bude filmska scena. Ovo su samo neki od rezultata ankete sprovedene među pančevačkim srednjoškolcima.

Krajem septembra, pančevački srednjoškolci i polaznici Centra za talente posle ture kroz staru, narodnu, Vajfertovu pivaru, odnosno ono što je od nje ostalo, odgovorili su na osamnaest anketnih pitanja, ne samo o mogućoj nameni ovog kompleksa, nego i o gradu u kojem odrastaju.

Gotovo sto dvadeset anketiranih, iz pet škola i Centra za talente, rođenih između 1996. i 1999. godine, najbolje u Pančevu ocenjuju obrazovanje, a procenjuju da najveći uticaj i moć na rešavanje gradskih problema imaju političke partije. Interesantni su odgovori na pitanja kako se informišu, šta su simboli grada i šta bi trebalo da bude gradski prioritet, konstatuje članica gradskog Radnog tela za staru Pivaru i zamenica direktora gradske Direkcije Maja Vitman.

- Kada je reč o simbolima grada, srednjoškolci su na prvo mesto stavili 'Aviv' park, na drugo Narodnu baštu, a treće mesto dele svetionici na Tamišu i stara Vajfertova pivara. Na pitanje ispred čega bi voleli da stoje ukoliko bi radili 'selfi' u nekom budućem vremenu, jednoglasno su odgovorili da bi to bila stara Vajfertova pivara. U njoj su prepoznali simbol grada. Kada je reč o prioritetima grada, bio je interesantan odgovor da je kultura na prvom mestu, zatim obrazovanje i standard građana i nezaposlenost. Prema anketi, mladi se najčešće informišu preko interneta, društvenih mreža poput Tvitera i Fejsbuka, preko neformalnih izvora informacija i televizije - rekla je Vitman.

Da srednjoškolci imaju sveže ideje i oko budućnosti kompleksa Vajfertove pivare, potvrđuju i njihovi odgovori na pitanja o privremenoj upotrebi i trajnoj nameni ovih objekata. Za trajnu namenu ponuđeno im je bilo jedanaest odgovora, a za privremenu namenu samo četiri.

- Srednjoškolci su dali značajne odgovore koji će uticati na projektni zadatak konkursa koji će biti objavljen na Dan Grada. Za trajnu namenu objekta mladi su se opredelili uglavnom da to bude centar pivarstva, pivnica, manufaktura proizvodnje piva, muzej pivarstva i muzej Vajferta. Drugi njihov predlog je filmski grad, centar za snimanje i projekciju filmova, a na trećem mestu se našao 'paint ball'. Kada je reč o privremenoj nameni, odlučili su se za filmsku scenu, s obzirom da je više od 50 odsto sadašnjeg objekta oštećeno. Na drugom mestu je 'paint ball', a na trećem muzička scena - kaže Maja Vitman.

Konkurs za idejno rešenje projekta revitalizacije dela kompleksa stare Pivare biće raspisan do 8. novembra, Dana Pančeva. Do tada trebalo bi da bude poznat i sastav žirija koji će vrednovati ideje prispele na konkurs. Već sada se zna da će žiri činiti četvoro Pančevaca i pet stručnjaka iz drugih sredina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.