Mađarska vlada podržava Mađare u Srbiji

Državni sekretar mađarske vlade zadužen za nacionalnu politiku Arpad Janoš Potapi ocenio je da je Mađarski nacionalni savet ispunio istorijsku ulogu zbog koje je osnovan i obećao dalju podršku mađarske vlade nacionalnom savetu.
Državni sekretar mađarske vlade zadužen za nacionalnu politiku Arpad Janoš Potapi ocenio je da je Mađarski nacionalni savet ispunio istorijsku ulogu zbog koje je osnovan i obećao dalju podršku mađarske vlade nacionalnom savetu.

Potapi je na jučerašnjem savetovanju u Budimpešti, na kojem su analizirani rezultati izbora za Mađarski nacionalni savet, čestitao na izbornim rezultatima.

Kako prenosi portal "Vojvodina danas", predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor, između ostalog je rekao da ima smisla boriti se za to da "mađarske zajednice imaju pravo na samoopredeljenje putem nacionalnih saveta i u okvirima autonomije". Prema navodima mađarske državne novinske agencije MTI, Pastor je ocenio da su nedeljni izbori bili veoma važni.

Istakao je da je Mađarska sloga, lista iza koje stoji SVM, dobila "samo 10 hiljada glasova manje nego pre četiri godine, iako je izlaznost bila za 20 hiljada manja". Mađarska sloga je prema nezvaničnim rezultatima osvojila 31 od mogućih 35 mesta u nacionalnom savetu. Portal "Vojvodina danas" podseća da je na izborima za Mađarski nacionalni savet 2010. godine Mađarska sloga je dobila 58.900 glasova, a na izbore je tada izašlo 76.900 birača upisanih na poseban birački spisak.

I sad i pre četiri godine bilo je oko 137.000 upisanih na poseban birački spisak za izbor mađarskog nacionalnog saveta. Prema poslednjem popisu, u Srbiji živi oko 250.000 Mađara. Jene Hajnal, koji je bio prvi na listi Mađarske sloge u Budimpešti, najavio je da je u planu izgradnja Medijske kuće vojvođanskih Mađara.

  • 28.10.2014 15:50
    Srpska vlada podrzava..
    Srbe na Kosovu???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina