LSV za obeštećenje zbog NIS-a, SVM neće glasati za

Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević izjavila je danas da je izuzetno bitno što je na dnevni red Skupštine Vojvodine uvrštena rasprava o privatizaciji NIS-a i obeštećenju građana Vojvodine, a potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši rekao je da poslanici te stranke neće glasati za predlog o obeštećenju.

Članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Maja Sedlarević izjavila je danas da je izuzetno bitno što je na dnevni red Skupštine Vojvodine uvrštena rasprava o privatizaciji NIS-a i obeštećenju građana Vojvodine, a potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši rekao je da poslanici te stranke neće glasati za predlog o obeštećenju.

Sedlarević je kazala novinarima da je LSV već 37 puta pokušavao da taj predlog stavi na dnevni red Skupštine i da je tek sada u tome uspeo. - Tu se ne radi šamo o privatizaciji NIS-a već i o eksploataciji prirodnih resursa. Mi tražimo da se Vojvodina obešteti zbog načina na koji je izvršena privatizacija tako što će na Vojvodinu biti preneto 55 odsto akcijskog kapitala NIS-a koji je u vlasništvu Srbije - rekla je Maja Sedlarević.

Na pitanje novinara kakva je praktična svrha rasprave o privatizaciji NIS-a kada poslednju reč o tome treba da da republički parlament, ona je rekla da u samom predloženom dokumentu stoji da će o odluci pokrajinske skupštine biti obaveštena republička vlada uz zahev da se prenos akcija izvrši što pre.

Odgovarajući na pitanje da li će od ishoda glasanja o toj temi zavisiti podrška LSV-a pokrajinskoj vladi Sedlarević je odgovorila: "Ukoliko predlog ne bude usvojen, mi ćemo sa našom borbom nastaviti".

Potpredsednik SVM Šandor Egereši rekao je novinarima da ta stranka neće podržati predlog za obeštećenje gradjana Vojvodine zbog privatizacije NIS-a. On je kazao da je to izuzetno ozbiljno pitanje i da o njemu treba dobro razmisliti i ozbiljno mu prići.

- To pitanje povlači se još od 2008. godine, a odluku o privatizaciji NIS-a na način na koji je obavljena donela je tadašnja većina u Republici - rekao je Egereši. Na pitanje da prokomentariše najavljenu rekonstrukciju pokrajinske vlade Egereši je rekao da SVM nije učestovala u razgovorima o rekonstrukciji i da je to pitanje za učesnike razgovora.

  • Severac

    29.10.2014 23:02
    Bravo, konačno i par komentara od strane ljudi koji razmišljaju, ne samo prepucavanja na relaciji "ova ili ona vlast, ova ili ona partija" Zašto uvek gledate ko postavlja pitanje a ne suštinu pitanja? Verovatno je tako lakše, jer ste verovatno zaokupirani šta će Kasandra ili Hurem da uradi u sledećoj epizodi....
    Ali sve to neko vrlo lepo scenira i naravno - koristi i sladi se. Bajatović i Dačić i još neki koji su im amenovali pomenuto nedelo, po dve doživotne bi zaradili da je nekog reda... Kolektivna bolest - kratka pamet uzima maha.
  • makijaveli

    29.10.2014 14:25
    neozbiljno
    Bas ima neozbiljnih komentara, koji namerno zaobilaze sustinu problema.
    -da je NIS na brzinu otet od APV da bi se mogao pokloniti Rusima za tepsiju ribe.
    -da je NIS imao veliki minus u bilansu, za koji niko nikada nije odgovarao, jer je prepusten kupcu.
    -da je NIS, a tu je ceo naftno-energetski kompleks-svi objekti NIS-a, i sve zalihe nafte i gasa pod zemljom dat za smesnu cifru i jos smesniju rudnu rentu, koja ne postoji nigde u svetu.
    -da Rusi velikom brzinom eksploatisu te nase rezerve ispod zemlje, vadeci ih sa cevima najveceg moguceg profila, sto se inace u svetu ne dozvoljava.
    -da su kupci odmah zaradili otkupnu cenu, sto pokazuje njenu mizernu vrednost.
    itd, itd
    I da ne zaboravimo, goaspodin premijer A.V. je nedavno postavio pitanje cene rudne rente, ali to je bilo vise zabava za narod, a ne da se nesto stvarno uradi po tom pitanju.
    A da ne pominjemo i famozni `Juzni tok` koji je bio u tom paketu, a od koga i dalje nema nista.
    Sve ovo bi se u nekoj normalnoj zemlje nazvalo izdajom nacionalnih interesa i sigurno bi neko odgovarao.
  • Watson

    28.10.2014 18:53
    @stefanos
    svaka čast. Odličan komentar!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina