Više romskih studenata u Novom Sadu nego u celoj Evropi

Sredstva konkursima namenjena unapređenju položaja Roma upriličena su danas potpisivanjem ugovora sa predstavnicima lokalnih samouprava.
Sredstva konkursima namenjena unapređenju položaja Roma upriličena su danas potpisivanjem ugovora sa predstavnicima lokalnih samouprava.

U okviru prvog konkursa, dodeljena su sredstava za angažovanje koordinatora za romska pitanja u Vojvodini, a lokalne samouprave Ruma, Inđija i Vršac dobile su po 240.000 dinara za ovu namenu, odnosno za finansiranje plata romskih koordinatora u periodu od šest meseci, u svojim mestima.

Putem drugog konkursa, kojim su sredstva bila opredeljena za izradu lokalnih akcionih planova za Rome u vojvođanskim lokalnim samoupravama, sredstva su odobrena za osam opština. Vrednost konkursa je milion dinara, a sredstva su dobile opštine: Ruma, Sremski Karlovci, Inđija, Ada, Novi Bečej, Sremska Mitrovica, Bač, Žitište i Vršac.

Pokrajinski sekretar za zapošljavanje Miroslav Vasin istakao je da je interesovanje bilo veće od mogućnosti, naglasivši da je ovde, pored finansijskog momenta, mnogo važnije to što društvo prepoznaje ova pitanja i želi da pomogne u njihovom rešavanju.

"Danas smo potpisali ugovor sa još tri opštine o uvođenju mesta koordinatora za romska pitanja, koji treba da doprinese direktnoj komunikaciji između lokalne samouprave i romske zajednice te sredine. Budući da smo ove godine već prethodno potpisali dva ugovora sa ovih pet opština, mi sada imamo 13 opština u Vojvodini, koje imaju romske koordinatore, koji su obezbedili direktnu komunikaciju sa svojim građanima romske nacionalnosti", naveo je Vasin.

Sa još deset opština potpisani su i ugovori o finansiranju izrade lokalnih akcionih planova za rešavanje problema romske zajednice u sledećoj godini, kako bi se, naglašava Vasin, stvorili uslovi za pomoć Romima. "U ovom momentu, prema zvaničnim podacima, imamo više upisanih romskih studenata na Univerzitetu u Novom Sadu nego cela Evropa zajedno. Isto je tako i u srednjim školama. Mi smo kompletnu našu akciju usmerili na obrazovanje, stanovanje i zapošljavanje. Podstakli smo osnivanje brojnih preduzeća i zanatskih radnji, čiji su osnivači Romi", rekao je Vasin.

Direktor Kancelarije za inkluziju Roma Duško Jovanović čestitao je korisnicima dodeljenih sredstava na hrabrosti da uđu u ovaj, kako je naveo, veoma složen posao, koji se zove posao rešavanja romske zajednice, koji je veoma težak. Jovanović je istakao da nije reč o poslu koji se danas tiče samo države Srbije i njene administracije nego generalno čitave Evrope.

Kao suštinski problem svoje zajednice, direktor Kancelarije za inkluziju Roma naveo je to što Roma gotovo da nema u institucijama, od lokalne samouprave pa do republičkih organa. "Cilj je da se mladi, obrazovani Romi nađu kao ravnopravni partneri, počevši od lokalnih samouprava do republičkih organa, kao i u međunarodnim i domaćim institucijama, u rešavanju brojnih pitanja i problema koje mi imamo kao entitet", istakao je danas u Pokrajinskoj vladi Jovanović.

  • Evrostanac

    29.10.2014 20:47
    Stidim se sto sam Evropljanin.
  • dali

    29.10.2014 17:35
    iza
    toga ima bokanizacija DDD
  • a jesu

    29.10.2014 16:57
    li ti studenti
    romi? ili se daju pare -kao i obicno- po babu i po stricevima, pa se bratija vodi kao 'romi'??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina