Više poljoprivrednika u organskoj proizvodnji

Organskom proizvodnjom u Srbiji bavio se prošle godine 1.281 proizvođač, što je za 220 više nego prethodne godine, a ukupna površina pod ovom proizvodnjom iznosila je 8.228 hektara, odnosno 1.888 hektara više u odnosu na 2012. godinu.
Organskom proizvodnjom u Srbiji bavio se prošle godine 1.281 proizvođač, što je za 220 više nego prethodne godine, a ukupna površina pod ovom proizvodnjom iznosila je 8.228 hektara, odnosno 1.888 hektara više u odnosu na 2012. godinu.

Ovo su podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prezentovani na otvaranju 10. međunarodnog festivala organskih proizvoda "Biofest" u Subotici.

Najviše se izvozi voće niskog stepena prerade - koncentrati voćnih sokova, sušena kupina, višnja, malina, bilje i pečurke, kao i smrznuta šljiva, malina, kupina, jagoda, višnje i pire od dunja. Najveća vrednost izvoza u 2013. godini ostvarena je izvozom u Nemačku, Holandiju, SAD, Veliku Britaniju i Švajcarsku.

Po podacima Ministarstva finansija i Uprave carina, prošle godine je izvezeno 7.100 tona organskih proizvoda, u vrednosti od 10,7 miliona evra. Udeo površina pod organskom proizvodnjom u ukupnom korišćenom poljoprivrednom zemljištu iznosi 0,23 odsto. Najviše površina je pod žitaricama – 2.273,4 hektara. Sledi industrijsko bilje sa skoro 673 hektara, zatim povrće, krmno bilje, voće, lekovito i aromatično bilje itd. Što se tiče organske stočne proizvodnje, dominiraju ovce sa nešto više od 4.000 grla, slede goveda čiji broj premašuje 2.100 grla, pčele sa više od 1.900 društava i živina sa 1.390 jedinki.

U delu podsticaja, organski poljoprivredni proizvođači mogu računati, između ostalog, na 40 odsto veće subvencije u odnosu na konvencionalnu proizvodnju. Organska proizvodnja u Srbiji našla se i u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama, gde je konstatovano povećanje površina pod organskom proizvodnjom. Takođe je ocenjeno da postoji znatan potencijal za budući razvoj, ali i ocenjeno da je nacionalni plan još uvek bez napretka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".