Bač: Žure sa učenjem mađarskog jezika

Od momenta kada je Mađarska donela zakon za dodelu dvojnog državljanstva onima koji imaju mađarsko poreklo, državljani Srbije "okupirali" su konzularna predstavništva ove susedne države.
Od momenta kada je Mađarska donela zakon za dodelu dvojnog državljanstva onima koji imaju mađarsko poreklo, državljani Srbije "okupirali" su konzularna predstavništva ove susedne države.

Molbu za dobijanje dvojnog mađarskog državljanstva, do sada je po nekim izvorima predalo oko 119 000 državljana Srbije, a po, takođe, nezvaničnim podacima, čak oko 300 000, računajući i one koji žive u inostranstvu, a preci su im bili rođeni u Vojvodini.

Smatra se da između 10 i 15 odsto podnosilaca zahteva za dvojno mađarsko državljanstvo, nije mađarske nacionalnosti, ali su njihovi preci bili državljani nekadašnje Mađarske. Uslovi za sticanje mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku su da podnosilac molbe mora imati nekog od predaka ko je bio državljanin Mađarske i treba da poznaje mađarski jezik. Ovo je razlog što je organizovano učenje mađarskog jezika u mnogim mestima Vojvodine, a jedno od mesta je i Bač.

- U januaru prošle godine, počela je nastava mađarskog jezika u Baču i Vajskoj, zbog dodele dvojnog mađarskog državljanstva. Od tada do danas, javio se veoma veliki broj ljudi koji su zainteresovani za učenje mađarskog jezika, u opštinama Bač, Bačka Palanka i Odžaci. Zbog tolikog broja ljudi, mađarska Ambasada omogućila je izlazak konzula u opštine Bač i Bačka Palanka - rekla je nastavnica mađarskog jezika u Baču Adrijen Dekanj.

Kurs mađarskog jezika traje minimum šest meseci od dana početka učenja. Oni koji su savladali mađarski jezik, predali su zahteve prošle godine u junu i dobili pravosnažna rešenja o dobijanju mađarskog državljanstva nakon šest meseci, potvrdila je naša sagovornica. Tokom ovog leta, sa nastavom mađarskog jezika počelo je još nekoliko grupa polaznika zainteresovanih za dobijanje dvojnog mađarskog državljanstva, a počela je nastava mađarskog jezika i u osnovnim školama u Čelarevu, Tovariševu i Bačkoj Palanci, kao i u selima opštine Bač - Plavna i Vajska.

Deci koja uče mađarski jezik, Savez vojvođanskih Mađara dodelio je besplatni školski pribor, razne poklone i i izlet u Suboticu. Do danas prema informacijama od nastavnice Dekanj, za nastavu mađarskog jezika u školama, prijavilo se 155 dece, što je veliki odziv.

Nastavu mađarskog jezika u školama, kao i grupama koje su organizovane van školske nastave, drži Adrijen Dekanj, nastavnica mađarskog jezika, koja je Pedagoški fakultet u Subotici, završila na mađarskom jeziku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".