Uslovi za fizičko vaspitanje dece daleko od idealnih

Nastavni plan i program, stanje sprava, rekvizita i infrastrukture koji su na raspolaganju deci u nastavi fizičkog vaspitanja daleko su od normativa propisanih za sprovođenje nastave.
Nastavni plan i program, stanje sprava, rekvizita i infrastrukture koji su na raspolaganju deci u nastavi fizičkog vaspitanja daleko su od normativa propisanih za sprovođenje nastave.

Takođe, zdravstvena zaštita učenika (lekarski pregledi) i mnogi drugi gorući su problemi sa kojima se suočava školski sport u opštinama i gradovima Vojvodine. Dok se iz budžeta lokalnih samouprava minimalno izdvaja za ove namene, pretežni deo lokalanih budžeta namenjen sportu odlazi na klubove, zaključak je okruglih stolova održanih u Vršcu i Sremskoj Mitrovici, koje je u utorak i četvrtak organizovao Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu u saradnji sa članovima Radne grupe za unapređenje školskog sporta na nivou lokalne samouprave.

Fokus tema okruglih stolova bila je školska infrastruktura, sportske sekcije, dostupnost, sveobuhvatnost i zdravstveni aspekt školskog sporta, ali je tokom diskusije sa članovima Radne grupe ukazano na još niz problema sa kojima se susreću direktori i profesori fizičkog vaspitanja, stavljajući na taj način školski sport na kraj liste prioriteta, umesto na vrh, kako to definiše i Pokrajinska strategija školskog sporta, ali i Nacionalna strategija sporta u Republici Srbiji. Primeri su rano usmeravanje dece na konkretne sportove od strane klubova u uzrastu do četvrtog razreda osnovne škole, nemogućnost održavanja međuodeljenskih takmičenja u školama koje imaju puno učenika koji su putnici, učesnici primećuju da se za škole uglavnom takmiče deca koja su u klubovima i da praktično ta takmičenja predstavljaju više klupska nego školska takmičenja.

Direktorica Osnovne škole "Jovan Sterija Popović" iz Vršca skreće pažnju da, iako oni imaju možda i najbolje uslove za sprovođenje nastave fizičkog vaspitanja u okolini, problem predstavlja veliki broj odeljenja u školi i nedostatak termina kako bi se prema planu i programu sprovela nastava fizičkog vaspitanja od tri časa nedeljno.

Kao moguće rešenje, navodi se eventualno spajanje nastave fizičkog vaspitanja dva ili više nižih razreda. Okruglim stolovima u Vršcu i Sremskoj Mitrovici prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava domaćina i iz okruženja (članovi Opštinskih veća za sport i obrazovanje), direktori škola, profesori fizičkog vaspitanja, učitelji razredne nastave, predstavnici strukovnih udruženja i saveza  i dr.

Okrugli stolovi i saznanja prikupljena tokom njihove realizacije poslužiće članovima Radne grupe za unapređenje školskog sporta na nivou jedinica lokalne samouprave da u finalni dokument u vidu preporuka lokalnim samoupravama ukažu na koji način treba da tretiraju školski sport, sa posebnim akcentom na njegovo finansiranje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".