Vršac: Zabranjeno paliti sveće koje nisu kupljene u crkvi?

Veliki broj Vrščana danas se, na Zadušnice, u crkvi Svih Svetih na Gradskom groblju, susreo sa neobičnom praksom.
Veliki broj Vrščana danas se, na Zadušnice, u crkvi Svih Svetih na Gradskom groblju, susreo sa neobičnom praksom.

Ko nije kupio sveće u crkvi, nije u crkvi smeo ni da ih zapali.

- Došli smo na Zadušnice, kupili cveće i sveće u jednoj cvećari na Gradskom groblju i zaputili se da upalimo sveće u crkvi. Na ulazu u crkvu nas je dočekao stariji gospodin sa rečima: 'sa tim svećama ne možete u crkvu'. Pitao sam ga šta je razlog i dobio odgovor: 'U crkvi mogu da se pale samo one sveće koje kupite u crkvi, te vaše palite na groblju'. Rekao je i da je ta 'odluka' na snazi već 12 godina - kaže jedan od više Vrščana zgroženih ovakvim ponašanjem.

Kako je rečeno, crkvenjak se tako ponaša prema svima - i to godinama. Mnogi kažu da je bezobrazlukom prešao sve granice, jer on ljudima koji uđu u crkvu i žele da upale sveće koje nisu kupljene u crkvi, preti, svađa se, gasi sveće i iživljava se na razne načine.

- Ovakva Crkva više nije dom duha i hrišćanskih vrednosti, već postade franšiza sa svojim proizvodima. Zgađen sam - rekao je jedan Vrščanin.

Pravoslavni hrišćani obeležavaju danas Mitrovske zadušnice, koje padaju uoči praznika Svetog velikomučenika Dimitrija. Na Zadušnice se u crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se obilaze groblja. Na grobovima se prislužuju sveće, a sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule.

Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. Prema učenju Crkve, na Zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.

  • mile

    01.11.2014 11:30
    Ja imam svoje rešenje za crkvene probleme - nisam kršten, ne praktikujem ni jednu religiju, a to da li bog postoji ili ne ostavljam nobelovcima da raspravljaju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina