Kikinda: Pozorištu ime Jovana Ćirilova

Inicijativa da Narodno pozorište u Kikindi ubuduće nosi ime Pozorište "Jovan Ćirilov" pokrenuta je na sednici Skupštine opštine Kikinda.
Inicijativa da Narodno pozorište u Kikindi ubuduće nosi ime Pozorište "Jovan Ćirilov" pokrenuta je na sednici Skupštine opštine Kikinda.

Znameniti pozorišni delatnik, rodom Kikinđanin, preminuo je u nedelju 16. novembra, te su se članovi SDPS-a nakon konsultacija sa vodećim kikindskim intelektualcima, građanima i drugim političkim grupacijama, odlučili na ovaj korak, kaže Nebojša Tepavac, šef odborničke grupe predlagača.

"Jovan Ćirilov je čovek koji je zaslužio počast Kikinde i Kikinđana, a koju možda nije dobio u dovoljnoj meri za života. Ćirilov je dobitnik godišnje nagrade opštine Kikinda, ali s druge strane nijedna njegova predstava nije odigrana u našem Pozorištu, te je ovo pravi momenat da mu vratimo i iskažemo svu zahvalnost. Reč je o čoveku koji se uvek ponosio činjenicom da je rođen u Kikindi i stekao je slavu u svetskoj kulturi", navodi Tepavac.

Neophodno je da proceduru za izmenu imena Narodnog pozorišta pokrene Nadzorni odbor te ustanove, nakon čega je direktor taj koji zaključke prosleđuje Skupštini opštine Kikinda, a o ovom predlogu izjašnjavaće se i Opštinsko veće.

Jovan Ćirilov je rođen 30. avgusta 1931. godine u Kikindi, gde je i maturirao u Gimnaziji. Od 1955. godine angažovan je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - JDP, a od 1967. radi u Ateljeu 212, kao dramaturg. Godine 1985. imenovan je za upravnika JDP i tu ostaje da radi do penzionisanja 1999. godine. U tom periodu nastale su kultne predstave "Putujuće pozorište Šopalović", "Per Gint", "Rodoljupci", "Buđenje proleća", "Ruženje naroda u dva dela", "Lažni car Šćepan Mali", "Bure baruta", "U potpalublju", "Beogradska trilogija"…

Osnivač je Bitefa 1967. godine, a od tad, pa do smrti bio je umetnički direktor i selektor tog međunarodnog festivala.

Reakcije građana, javnosti i intelektualaca o ovom predlogu su više nego dobre, tvrde inicijatori.

"Svi se slažu da je upravo promena naziva Narodnog pozorišta prava mera. Bilo je ideja da neka od ulica ponese ime Jovana Ćirilova, ali Pozorište je primerenije. Bilo je primedbi da se u praksi nije dešavalo da pozorišta menjaju ili nose nečije ime, ali ta konstatacija ne stoji jer ima desetak suprotnih primera. Ukoliko se ova inicijativa ne realizuje tražićemo i pismenu podršku građana. Ipak, siguran sam da će ova odluka, kada nakon svih procedura, stigne na dnevni red skupštinskog zasedanja, biti izglasana jednoglasno", kaže Nebojša Tepavac.

  • Kikindanin

    22.11.2014 16:30
    Kikindjanin
    Pa gde su te reakcije građama, inteklektualci, u tekstu nema nijendog iemna sem tog lokalnog politicara. Da zna Ćirilov ko se bavi njegovim imenom, postideo bi se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina