Pančevo: Ispraćaj vojnika u Liban

Svečani ispraćaj pripadnika Vojske Srbije organizovan je danas u kasarni "Stevica Jovanović", a koji su se uputili u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.
Svečani ispraćaj pripadnika Vojske Srbije organizovan je danas u kasarni "Stevica Jovanović", a koji su se uputili u multinacionalnu operaciju Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković poželeo je našim mirovnjacima uspešno učešće u misiji, kojom potvrđuju delima da je Srbija privržena miru i načelima Ujedinjenih nacija. "Ovo je strateško opredeljenje naše zemlje za doprinos miru i bezbednosti u regionu i svetu.

Vojska Srbije poklanja značajnu pažnju i učešće u multinacionalnim operacijima UN i Evropske unije i neprestano povećava broj svojih pripadnika u tim operacijama. Uspešno smo završili angažovanje u misijama Ujedinjenih nacija u Burundi, Čadu i Centralnoafričkoj Republici, a trenutno imamo naše vojnike u sedam misija UN i tri misije EU.

U Iberiji, na Obali Slonovače, u Knngu, Libanu, na Kipru, u Somaliji i Ugandi. Učešće u ovakvim operacijama je višestruko značajno za Vojsku i našu zemlju. Naše jedinice obučavamo po najvišim svetskim standardima. Radom u međunarodnom okruženju stočemo iskustva i znanja i na kraju pokazujemo spremnost da delima doprinesemo izgradnji i očuvanju mira i bezbednosti", rekao je Diković.

Među 170 vojnika koji odlaze u Liban nalazi se i šest žena.

"Dobrovoljno sam se prijavila za ovu misiju, čuvši veoma pozitivne komentare svojih kolega iz prethodnih misija. Biću zadužena za pružanje medicinske pomoći, kako pripadnicima svoje čete, tako i lokalnom stanovništu u okolnim mestima. Očekujem obilje kulturoloških razlika, političkih i verskih različitosti. Sve će to učiniti moj rad zanimljivijim, a ujedno će ostaviti i veliki pečat za moje dalje iskustvo", rekla je potporučnica Ana Stanković.

Vojnici koji odlaze u Liban prošli su četvoromesečnu obuku, koja ih je pripremila za dužnosti koje ih očekuju u misiji.

"Pripremali smo se oko četiri meseca. Vežbe su bile sveobuhvatne i prilično zahtevne, ali smo se osposobili za multinacionalne operacije u Libanu. Pošto sam ja nadužnosti zamenika komandira odeljenja, ujedno i radiofoniste u odeljenju Drugog voda, moj konkretni zadatak biće održavanje veze odeljenja sa tehničko-operativnim centrom u bazi. Spreman sam za izvršenje svih zadataka", rekao jedesetar i razvodnik Dušan Šević.

Nakon uručenja državne zastave, komandantima usledilo je pozdravljanje sa rodbinom i prijateljima. Pripadnici Vojske zatim su se povukli u kasarnu. Oni će 1. decembra preuzeti svoje obaveze u Libanu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.