Subotica: Obeležen Svetski dan borbe protiv HIV

Besplatnim i anonimnim testiranjem na HIV virus u mobilnoj jedinici Ministarstva zdravlja, na gradskom Trgu, obežen je Svetski dan borbe protiv HIV-a.
Besplatnim i anonimnim testiranjem na HIV virus u mobilnoj jedinici Ministarstva zdravlja, na gradskom Trgu, obežen je Svetski dan borbe protiv HIV-a.

Dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje je bilo organizovano i u ZZJZ, kao i u studentskim domovima, jer podaci ukazuju da svaka treća novoinficirana osoba pripada starosnoj grupi od 15 do 29 godina starosti, pri čemu je značajan udeo mladih iz populacije studenata.

U mobilnoj jedinici Ministarstva zdravlja građani su za samo 20-tak minuta imali mogućnost da provere svoj HIV status. Kakao bi podržao ovu akciju, učenik Gimnazije, Jovan Amidžić odlučio je da se testira na HIV infekciju.

Svaka treća od procenjenih 3.000 osoba, koje sa HIV-om danas žive u Srbiji ne zna da je inficirana. Kod polovine registrovanih dijagnoza je postavljena u uznapredovalom stadijumu bolesti, što komplikuje lečenje. Napredak u razvoju terapije tokom prethodnih 30 godina transformisao je HIV pozitivnu dijagnozu iz osude na smrt u podnošljivo hronično medicinsko stanje.

Ipak, iako je napredak terapije doveo do dužeg i kvalitetnijeg života inficiranih osoba, stigma i diskriminacija  je ono što i dalje ugrožava kvalitet njihovog života.

Do novembra ove godine, u Subotici su registrovane 53 osobe inficirane HIV-om. U istom periodu, 23 osobe su obolele od AIDS-a, dok je 11 osoba umrlo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".