Radionica za IPA prekogranični program Hrvatska – Srbija

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski otvorio je drugu radionicu IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020.
Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju Branislav Bugarski otvorio je drugu radionicu IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija 2014-2020.

Skupu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU iz Hrvatske i Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije.

- Proces koji završavamo u toku 2014. godine je proces planiranja i time će biti zaokružen operativni program, koji smo sa kolegama iz Hrvatske gradili i pisali u proteklih godinu dana. Na kraju će, u okviru tog programa, biti određena četiri prioriteta za koja smatramo da su od interesa i sa jedne i sa druge strane granice - izjavio je Bugarski. Prema njegovim rečima, ta četiri prioriteta praktično treba da doprinesu boljem suživotu sa obe strane i da se na taj način dobra iskustva prenose, tj. da se polako briše granica.

Kako je istakao, sastavni deo politike EU jeste da podržava brisanje razlika u regionima gde se dve države susreću. Zato postoji politika prekogranične saradnje i upravo ona treba da služi razvoju i da ljudi koji žive uz granicu od nje imaju korist.

- Mi smatramo da su na prvom mestu ekonomska pitanja, pitanja koja se tiču zapošljavanja, razvoja, ponude i turizma. U tom smislu su išli razgovori i diskusije sa hrvatskim kolegama i mi imamo zajedničke stavove po tom pitanju. Mislim da će to biti dobra polazna osnova za saradnju u narednih sedam godina - napomenuo je Bugarski.

On je rekao da je Vojvodina poluostrvo u Evropskoj uniji, jer je sa sve tri strane okružena zemljama EU: Hrvatskom, Mađarskom i Rumunijom. - Ovo nam u narednih 7 godina stavlja na raspolaganje otprilike 85 do 90 miliona evra, koji će se sliti samo u Vojvodinu na osnovu ta tri programa. To je ono što moramo da iskoristimo i zato aktivno učestvujemo u procesu definisanja ciljeva - dodao je Bugarski.

Predstavnici Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj su istakli da je program na raspolaganju, na sajtovima, svima koji žele da ga komentarišu i daju svoj doprinos, kako bi operativni program bio što bolji i prilagođen potrebama građana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".