Pomračenje sunca 20. marta ponovo

U petak 20. marta mesec će se naći između Zemlje i Sunca i zakloniti u potpunosti ili delimično sunčev disk od naših pogleda.
U petak 20. marta mesec će se naći između Zemlje i Sunca i zakloniti u potpunosti ili delimično sunčev disk od naših pogleda.

Puno pomračenje biće vidljivo na severu Evrope, posebno iznad Norveške i Farskih ostrva, dok će u Srbiji Sunce biti oko 50 odsto zatamnjeno.

Eklipsa 20. marta će biti deveto potpuno pomračenje u XXI veku. Počeće u 07.45 GMT da bi svoj maksimum dostigla dva sata kasnije, u 09.45 GMT, u trajanju od dve minute i 45 sekundi. Poslednje pomračenje koje je bilo vidljivo iz Evrope dogodilo se 11. avgusta 1999, a na naredno će stanovnici starog kontinenta morati da čekaju do 2026. godine.

Nastupajuće pomračenje moglo bi da stavi na probu evropski električni sistem, jer će na kratko vreme biti smanjena proizvodnja struje iz solarnih postrojenja, upozorava Evropska mreža operatera za prenos struje (Entsoe). "Tog 20. marta biće blokirano oko 35.000 megavata solarne energije, tj. proizvodni kapacitet jednak 80 srednjih pogona", stoji u izveštaju Entsoea, koji ne isključuje mogućnost incidenta.

Problem je u tome, ističe se u izveštaju, što je proizvodnja solarne energije znatno povećana u Evropi. Godine 1999, svega 0,1 odsto obnovljive energije otpadalo je na solarnu energiju, dok danas njen udeo dostiže 10,5 odsto. "To će biti test bez presedana" koji će zahtevati dobru koordinaciju između različitih članica mreže.

Najviše problema očekuje se u Nemačkoj i Italiji koje imaju veliki broj proizvodnih pogona na solarnu energiju. U Srbiji će uticaj pomračenja, pak, biti gotovo beznačajan jer je proizvodnja struje iz energije sunca još u povoju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.