Mašine kojima možete odštampati knjigu za pet minuta

Izaberite PDF fajl na ekranu i pet minuta kasnije dobićete knjigu, odštampanu i povezanu sa odgovarajućim koricama.
Izaberite PDF fajl na ekranu i pet minuta kasnije dobićete knjigu, odštampanu i povezanu sa odgovarajućim koricama.

Ranije je ovo bila naučna fantastika, ali sada postoje mašine koje to zaista rade i sve više bude interesovanje javnosti i izdavača.

Dve takve mašine bile su velika atrakcija proteklog vikenda na Sajmu knjiga u Parizu a francuske izdavačke kuće PUF i "La Martiniere" su pokazale koliko je jednostavno štampati knjige bez napornog transporta i distribucije.

"To je velika šansa za sve", kaže izvršni direktor PUF-a Federik Meriot, čija je kompanija izložila "espreso mašinu" za knjige koju je napravila američka grupacija "Xerox". Francuski softver je pružio "Ireneo".

"La Martinier" je pokazao rivalnu mašinu japanskog "Riocha" sa softverom "Orserya".

Zanimljivo je da su takve mašine već neko vreme među nama. Kseroksova je izašla pre deset godina. Razlog zašto nisu revolucionarizovale izdavačku industriju leži u tome što mašine za knjige koštaju mnogo - oko 80.000 evra. Drugi problem je veličina pošto zauzimaju dve police za knjige, što manjim knjižarama otežava posao.

Međutim, francuske kompanije koje ih promovišu veruju da će neizbežno okretanje manjim i jeftinijim tehnologijama ove mašine uskoro učiniti svakodnevicom.

U međuvremenu, prodavci štampane reči mogu da iznajme "Riochovu" mašinu za 250 evra mesečno. Tako će, kaže Kristijan Vie iz "Orserija", uštedeti 33 odsto cene knjige.

PUF veruje da je rešenje u umrežavanju knjižara koji bi svi koristili mašinu i u roku od nekoliko sati imali knjige u svojim prodavnicama.

  • 24.03.2015 00:03
    nik
    nije problem sa citanjem knjiga, nego sta pametno odstampati u njima. posebno za 5 min
  • 23.03.2015 20:11
    Nije problem sa štampanjem knjiga već sa čitanjem. To Srbljima fali!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti