Pola veka od prvog sendviča u svemiru

Pre 50 godina, 23. marta 1965, dvojica astronauta, Džon Jang i Gas Grisom, napravili su izlet u svemiru u okviru programa Džemini, NASA izviđačkih misija.
Pre 50 godina, 23. marta 1965, dvojica astronauta, Džon Jang i Gas Grisom, napravili su izlet u svemiru u okviru programa Džemini, NASA izviđačkih misija.

Njihov zadatak je bio da, četiri godine pre leta Apolo 11 i prvih koraka na Mesecu Nila Amstronga i Baza Oldrina, testiraju hranu u bestežinskom stanju.

Čim je letelica Džemini 3 ušla u orbitu, Jang je iz džepa izvadio sendvič sa govedinom koji je prokrijumčario i ponudio ga Grisomu, na zaprepašćenje tehničara NASA.

"Odakle ti to?", upitao je zadivljeno Grisom.

Krišom uneti sendvič kupljen je dva dana ranije u jednom restoranu u mestu Koko Bič, na Floridi, nedaleko od Kejp Kanaverala.

Sendvič nije postigao željeni efekat: Grisom ga je samo zagrizao, i odmah ostavio. Osim što je bio bajat, krenuo je da se mrvi, a mrvice su počele da plutaju svuda po kabini što je pretilo da ošteti instrumente i izazove katastrofu.

Astronautski obroci su se, u to vreme, sastojali od dehidrirane hrane premazane želatinom kako bi se izbegla ta vrsta nelagodnosti u nultoj gravitaciji.

Vraćen na Zemlju, famozni sendvič sa govedinom je sačuvan i danas se može videti u memorijalom muzeju posvećenom Gasu Grisomu u Indijani.

Po povratku na Floridu, Jang je ukoren i morao je svečano da obeća da više neće biti sendviča, sa i bez govedine, na svemirskim misijama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.