Jedan cent koji vredi 1,75 miliona dolara

Redak prototip prvog američkog penija (stoti deo dolara), skovan 1792. godine, danas vredi koliko i 117,5 miliona kovanica od jednog centa.
Redak prototip prvog američkog penija (stoti deo dolara), skovan 1792. godine, danas vredi koliko i 117,5 miliona kovanica od jednog centa.

Poznat pod nazivom "birč peni" (Birch Penny), ovaj novčić, jedan od svega sedam postojećih, bio je glavna atrakcija na aukciji kovanica, medalja i novčanica koja je održana u Baltimoru.

Novčić, koji je skovan devet godina nakon američkog rata za nezavisnost i u godini osnivanja američke kovnice (US Mint), prodat je anonimnom kupcu za 1,175 miliona dolara.

Ovo je drugi "birč peni" koji je prodat ove godine. Prvi je odnet za 2,585 miliona dolara na aukciji održanoj u januaru na Floridi.

Na jednoj strani kovanice je utisnut lik Slobode sa rečenicom "Sloboda, majka nauke i istorije", a na drugoj naziv nove države "Sjedinjene Američke Države".

"Birč peni je začetak kulturnog fenomena poznatog širom sveta. To je prvi američki cent", navode predstavnici aukcijske kuće Staks Bouvers.

  • 28.03.2015 06:29
    sta je to sa amerima i tim aukcijama? pa brate, stavis 2,5 miliona i ko hoce da kupi, neka kupi.

    ovako je dobio milionce manje nego ovaj prvi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti