Na tviteru se najviše tvituje o Aleksandru Vučiću

Aleksandar Vučić je ličnost o kojoj se najviše priča na Tviteru u Srbiji.
Aleksandar Vučić je ličnost o kojoj se najviše priča na Tviteru u Srbiji.

To pokazuju rezultati prvog tviter-istraživanja diskursa tviteraša u odnosu prema Aleksandru Vučiću, kao i nivoa političkog nezadovoljstva građana koji koriste Tviter.

Istraživanje je obuhvatilo pominjanje ključne reči Vučić, Vucic i Вучић, kao i haštagova #Vučić i #Vucic na Tviteru, u periodu od 6. februara do 6. marta 2015. godine. Istraživanje pokazuje da je odnos prema Aleksandru Vučiću na Tviteru pretežno negativan, u 92 odsto slučaja, a da u isto vreme mediji o Vučiću izveštavaju u istom tom procentu pozitivno. Među medijima obuhvaćenim u istraživanje, a koji u svojim naslovima vesti imaju ključnu reč Vučić prilikom deljenja vesti na Tviteru, rekorderi su RTV Pink, Best porta i Telegraf.

Analizom je utvrđeno da je preovlađujući govor podrške Aleksandru Vučiću uglavnom govorni čin tvrdnje, a da se podrška svaki četvrti put izražava obračunom sa neistomišljenicima, pri čemu se najčešće koristi logička pseudoargumentacija. Istraživanje pokazuje da je preovlađujući govor oponiranja Aleksandru Vučiću takođe tvrdnja i to u više od polovine tvitova, a po načinu iskazivanja preovladava ironija i sarkazam.

Dubljom analizom diskursa, utvrđena je direktna povezanost vrste javnog govora premijera i vrste govora tviteraške javnosti. Posebno uočljiva je zapaljivost govora segregacije, razdvajanja, tipa "ja versus oni", "mi versus vi", koja poziva obe grupe na ponavljanje logičke matrice na Tviteru.

Istraživanje je pokazalo da na Tviteru postoji visok nivo političkog nezadovoljstva obe grupe. "Negativna" grupa ga iskazuje u 100% svojih tvitova, a "pozitivna" grupa svoju podršku premijeru iskazuje političkim nezadovoljstvom prema oponentima u čak polovini slučajeva.

Istraživanje je rađeno na uzorku od 4.758 jedinstvenih profila koji su objavili 9.553 tvitova koji sadrže ključnu reč Vučić. Uzorak je nastao agregacijom tvitova koji sadrže ključnu reč, bez svesti korisnika da su takvi tvitovi obrađivani.

Istraživanje je sproveo Centar za nove medije Liber iz Novog Sada.

  • Igor

    29.03.2015 16:48
    Možda zato što se u tweetu lako rečenica izvuče iz konteksta,efektnije zvuči i mnogi to(zlo)upotrebljavaju.
  • Mirko

    29.03.2015 16:44
    Aleksandra Vučića više komentarišu njegovi protivnici,oni mu svojim izjavama daju medijsku pažnju pa kad se uz ono što premijer redovno radi pridoda i taj deo apsolutna je dominacija Aleksandra Vučića u medijima.Njegova važnost dolazi na ovaj ili onaj način do izražaja.
  • Lola

    29.03.2015 13:41
    ovo mi vise deluje na anti kampanju protiv Vucica da se prikaze kako je previse prisutan u medijima i drustvenim mrezama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.