Naučnici tvrde: Bogata deca imaju razvijeniji mozak

Deca iz bogatijih porodica imaju razvijeniji mozak od siromašnih vršnjaka - tvrde naučnici.
Deca iz bogatijih porodica imaju razvijeniji mozak od siromašnih vršnjaka - tvrde naučnici.

Tokom ispitivanja, deci su dali sveobuhvatni Masačusets sistem procene. Mališani čiji roditelji imaju manji novčani prihod pokazali su se lošijim od proseka sa samo 57 odsto postignutih veština, za razliku od bogatijih učenika koji su postigli 91 odsto.

Naučnici navodi da bogatiji učenici imaju deblje temporalne režnjeve koji su odgovorni za vid i arhiviranje znanja. Ispitivanja mozga kod studenata iz različitih okruženja omogućila su uvid i u shvatanje detinjstva. Važni delovi mozga više su razvijeniji kod dece koja su odrasla u ugodnoj okolini. Poboljšani delovi mozga jesu oni koji su najpotrebniji za rešavanje testova.

"Postoji cena zbog odrastanja u okolini koja vas ne podržava. Mi to možemo videti ne samo na rezultatima testova i obrazovnim postignućima, nego i u njihovim mozgovima", tvrdi naučnik Džon Gabrieli.

Naučna studija pokazuje da početna razlika nastaje u zavisnosti od količine novčanog prihoda roditelja  u prve tri godine detetovog života.

  • Ines

    23.04.2015 13:56
    Ines
    Koja budalastina, pa geniji su dolazili samo iz siromasnih porodica a ovoj deci nazovi bogatasa mogu kupiti diplome i titule ali znanje nikad. Bar to je pravda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.