Zašto komarci napadaju neke ljude više nego ostale?

Oduvek nam se čini da komarci neke ljude napadaju više nego ostale. Iako smo do sada privlačnost ovim insektima pripisivali mirisu tela, nova studija pokazuje da je privlačnost komarcima zapravo nasledna.

Oduvek nam se čini da komarci neke ljude napadaju više nego ostale. Iako smo do sada privlačnost ovim insektima pripisivali mirisu tela, nova studija pokazuje da je privlačnost komarcima zapravo nasledna.

Naime, studija objavljena u časopisu Plose One pokazuje da verovatnost uboda komarca zavisi od naših gena. Istraživanje je sprovedeno u Londonu na 18 parova jednojajčanih i 19 parova dvojajčanih blizanaca, prema kojima su puštani komarci kroz cev u obliku slova Y.

Oni su naravno mogli da izaberu kroz koji krak cevi će ići, odnosno prema kom ispitaniku. Pokazalo se da su jednojajčani blizanci, koji su imali iste gene, bili podjednako privlačni komarcima, dok su u slučaju dvojajčanih blizanaca, komarci češće išli prema jednom ispitaniku.

Iako je studija tek u svojoj pilot-fazi, istraživači tvrde da već sada imaju jasne informacije o tome kako komarci biraju svoje žrtve.

"Istraživanjem genetskog mehanizma koji stoji u pozadini privlačnosti insekata bliže smo pronalasku novih načina zaštite od samog uboda, ali i od širenja bolesti kao što su malarija, denga groznica i žuta groznica", smatra Džejms Logan, jedan od saradnika na istraživanju.

Sve navedene bolesti mogu biti smrtonosne, stoga britanski naučnici ulažu znatne napore da pronađu pesticid koji će odbijati ove napadače. Pesticid se neće koristiti samo protiv širenja zaraza nego i protiv alergijskih reakcija uzrokovanih ubodom komarca, prenosi Večernji list.

  • Nemam ime

    27.04.2015 15:51
    Mala greska
    ""Pesticid" je generalni naziv za preparate koji uništavaju nepoželjan korov." Nije tačno, herbicidi služe za suzbijanje korova, a pesticidi za štetočine životinjkog porekla.
  • Observer

    27.04.2015 07:09
    Loš prevod
    "Pesticid" je generalni naziv za preparate koji uništavaju nepoželjan korov. Najbolji način uništavanja komaraca je isušivanje, a na vodenim površinama se koristi "Larvicid". Za odbijanje letećih insekata se koristi "Repelent"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.