Tetovaža: prepreka ili plus prilikom zapošljavanja?

Kineski zmajevi, orlovi, delfini, ruže i brojni drugi crteži - tetovaže se su sve prisutnije, a nose ih sve kategorije ljudi, od građevinskih radnika i mornara preko bolničarki do bankara.
Kineski zmajevi, orlovi, delfini, ruže i brojni drugi crteži - tetovaže se su sve prisutnije, a nose ih sve kategorije ljudi, od građevinskih radnika i mornara preko bolničarki do bankara.

U Sjedinjenim Američkim Državama, gde danas svaki četvrti Amerikanac ima neku tetovažu, postoji čak pretnja "skinvertising "-a (od reči skin - koža i advertising - reklama), piše magazin Capital .

Naime, zaposleni njujorške agencije za nekretnine "Rapid Reality", dobili su povišicu od 15 odsto nakon što su istetovirali logo firme na svom telu. To, međutim, ne znači da su tetovaže svuda rado prihvaćene.

Istraživanje koje je tim naučnika sa Univerziteta Sent Endruz, u Škotskoj, sproveo među agencijama za zapošljavanje, pokazalo je da su tetovaže i dalje predmet predrasuda.

Autor studije profesor Endru R. Timing navodi da uprkos sve rasprostranjenijem bodi art-u, ljudi zaduženi za odabir kandidata strahuju da bi tetovaže, koje često asociraju na huligane i narkomane, mogle da odvrate klijente. Sve je više poslodavaca koji traže da tetovaže budu pokrivene, posebno ako je reč o crtežima seksističkog, rasističkog ili nasilnog sadržaja.

U Americi, poslodavci su dužni da zaposlenima jasno predoče kodeks oblačenja kako ne bi bili pozvani na odgovornost zbog kršenja prava na privatnost i slobodu izražavanja.

U kalifornijskom gradiću San Pablo, u kom vlada velika nezaposlenost, zvaničnici su ovaj problem shvatili veoma ozbiljno, pa su tako pokrenuli program za pomoć onima koji žele da uklone vidljive tetovaže koje ih sprečavaju da nađu posao.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.