Zbog zaobljenih čaša pijemo više alkohola

Alkohol se ispija sporije iz ravne nego iz zaobljene čaše, tvrde britanski naučnici, navodeći da iz ravne čaše bolje vidimo koliko smo popili pa se samim tim više kontrolišemo.
Alkohol se ispija sporije iz ravne nego iz zaobljene čaše, tvrde britanski naučnici, navodeći da iz ravne čaše bolje vidimo koliko smo popili pa se samim tim više kontrolišemo.

Dejvid Troj i Edžela Atvud sa Univerziteta u Bristolu sproveli su istraživanje o uticaju oblika čaše na brzinu ispijanja alkohola.

"Opijanje je krupan društveni problem, a strategije za suzbijanje alkoholizma pobuđuju veliko interesovanje. Važno je otkriti koji faktori utiču na prekomerno konzumiranje alkohola i kako se oni mogu promeniti tako da podstaknu one koji piju da budu odgovorniji", izjavio je Troj, prenosi Telegraf.

"Ispostavilo se da je daleko teže proceniti popijenu količinu iz zaobljene nego li iz ravne čaše", naveo je on.

Troj je objasnio da je istraživanje sprovedeno na 160  muškaraca i žena podeljenih u dve grupe, od kojih je jedna pila pivo iz ravnih, a druga iz zaobljenih čaša. Test je pokazao da su oni kojima je pivo posluženo u ravnim čašama popili znatno manje pića u istom vremenskom razdoblju, što potvrduje da izbor čaše i te kako utiče na konzumiranje alkohola.

  • komsha

    18.05.2015 05:40
    kakav inteligentan zakljucak
    kada neko pije, mislim da mu je sve jedno kakvog je oblika casa...
    ja iz case sa ravnom ivicom pijem polako da ne bih prosipao, ali popijem istu kolicinu...
    cega se pametan stidi, tog se glup ponosi, ali na glupavu reportazu moras napisati glupav komentar
  • taraba

    17.05.2015 15:17
    da se mi mozemo kontrolisati, ne bi uopste ni pili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.