Od ovih biljaka komarci dokazano beže

Naučnici su već ranije utvrdili da komarci svoje žrtve biraju prema mirisu njihovog tela, a najdraže su im trudnice i osobe s nešto višom telesnom temperaturom.

Naučnici su već ranije utvrdili da komarci svoje žrtve biraju prema mirisu njihovog tela, a najdraže su im trudnice i osobe s nešto višom telesnom temperaturom.

Osim toga privlači ih i miris znoja, a neki ljudi jednostavno nemaju sreće s letećim krvopijama jer imaju miris koji ih snažnije privlači.

Međutim, pojedini jaki mirisi izrazito su neprijatni za komarce, i ne samo što maskiraju naš telesni miris, već i dosadne insekte teraju dalje od nas. Neke od biljaka čiji miris smatramo jako prijatnim, komarce drže na udaljenosti.

Bosiljak

Istraživanje iz 2009. pokazalo je da je eterično ulje ovog omiljenog začina u mediteranskoj ishrani otrovno za larve komaraca.

Lavanda

Znamo da miris lavande opušta i smiruje i da nije omiljen moljcima, međutim miris opojnih ljubičastih cvetova ne vole ni komarci i muve. Međutim, miris lavande kao "insekticid" najefikasniji je ako se utrlja na kožu.

Menta

U koncentrisanom obliku menta se ponekad koristi kao repelent za insekte, a dokazano je da eterično ulje mente ubija larve određenih vrsta komaraca i tera odrasle jedinke. Posadite je u dvorište ili na balkon, u njenom osvežavajućem mirisu uživajte, a koristite ga kao začin ili čaj.

Kadulja i ruzmarin

Ako nameravate tokom toplijih večeri duže da boravite u dvorištu, upalite par grančica ruzmarina i kadulje jer miris ovih biljaka, dok gore, nije samo prijatan, već i insekte tera podalje od vas.

Od ostalih biljaka treba još nabrojati matičnjak, mačju metvicu, limunsku travu i kadifu, piše tportal.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.